Официален документ на ЕП: "Русия иска да разцепи Европа"

20:18, 13 окт 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Кремъл води агресивна пропагандна и дезинформационна кампания с цел да разцепи Европа - този недвусмислен извод се съдържа в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента. Ето още цитати от документа:

Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. Това пише в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента, приета тази седмица.

Ето и още цитати от документа: „Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като „Russia Today”), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави.”

"Няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума"

Евродепутатите призовават сътрудниците на европейски медии да събират доказателства за руската пропаганда и изразяват тревогата си, че няколко държави в ЕС не осъзнават за какво става дума и затова се превръщат в удобна цел на руската пропаганда и дезинформация.

С оглед на идеята в ЕС да бъде създадена работна група по стратегическата комуникация, която да се противопоставя на пропагандата, резолюцията на Европарламента настоява тази работна група дори да бъде повишена в ранг и да стане пълноценно звено в рамките на европейската дипломация, като съответно получи необходимите финансови средства и персонал.

Ана Фотига, докладчик по резолюцията, казва в интервю за ДВ, че трябва да се полагат още усилия, за да бъдат разкрити пропагандните механизми, насочени срещу отделни държави в ЕС, срещу целия Евросъюз и срещу Запада изобщо.

Маргарита Симонян, главна редакторка на телевизионния канал РТ (доскоро „Russia Today”) възразява на свой ред, че тази резолюция е посегателство срещу свободата на словото в ЕС: „Доста странно тълкуване на прехвалените западни ценности, най-вече на свободата на мненията. На практика излиза, че ще бъдат атакувани малобройните медии, които си позволяват да изразяват мнение, различно от това на хилядите други”, заявява Симонян в писмено становище до ДВ. И добавя: „Ако има нещо, което подкопава общественото доверие в институциите на ЕС, то е именно това.”

Томас Оливир, шеф на регистрираната в Холандия консултантска фирма „Лоуландс Солюшънс”, която работи в областта на новинарството, обяснява какъв е бил първоначалният тласък на тази новонадигнала се руска пропаганда: тя е отговор на непрестанните обвинения на Запада, че в Русия няма демокрация.

„Руската пропаганда открай време се опитва да дискредитира демократичните ценности на Европа, понеже в хода на историята Западът често е обрисувал Русия като тоталитарна, зла и нехуманна страна”, казва Оливир за ДВ.

Експертът не вярва, че резолюцията на Европарламента наистина може да попречи на стратегията на руските медии и техните поддръжници: „Много от действията на руснаците са изключително хитроумни и добре прикрити, така че е доста трудно да ги демаскираш и неутрализираш. Резолюцията едва ли ще повиши чувствителността. И едва ли ще доведе до активна и ефикасна реакция срещу руската пропагандна и дезинформационна кампания.”

"Лошият Запад"

През август Центърът за европейски политически анализи във Вашингтон публикува доклад за тенденциите в руската пропаганда и за ответните стратегии. В доклада между другото четем: „Руската дезинформационна кампания в Средна и Източна Европа не признава езикови и политически граници. Тя използва антисистемни политици, които атакуват истаблишмънта както отляво, така и отдясно, с цел да дискредитира правителствата, политиката и институциите на Запада, каквито са например НАТО и ЕС. Успоредно с това тази пропаганда разпространява и посланията на Кремъл”.

Според доклада, най-важният инструмент, чрез който се разпространяват официалните руски възгледи, е държавният новинарски портал „Спутник”. „Кремъл търси не баланс, а тъкмо обратното: едностранчива съпротива срещу мейнстрийма. „Спутник” предоставя широко поле за изява на всевъзможни антисистемни политици и протестни активисти от Средна и Източна Европа, при това - най-редовно. А дори в редките случаи, когато се дава думата на умерени политици, от техните изявления се подбират само такива цитати, които пасват към общата картина на един корумпиран, декадентски и русофобски Запад”, пише в доклада.

ЕС не за първи път предупреждава за опасностите, произтичащи от руската пропаганда. Независимо от това обаче приетата сега резолюция отваря нова страница в опита да се транспортира това съобщение до широката общественост. Гласуването на резолюцията в Европарламента е насрочено за ноември.