Създават комисия за отнемане на звезди от категорията на туристическите обекти

12:32, 14 окт 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои съэдаване на комисия за отнемане на звезди от категорията на туристическите обекти при установени нарушения на стандарите. Към Министерството на туризма ще бъде формиран и Туристически инспекторат с цел засилване на контрола върху предлаганите условия и услуги. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която присъства на откриването на деветия Черноморски туристически форум в хотел "Естрея Резиденс" край Варна . Новите структури са предвидени в подготвяните промени в Закона за туризма, които до края на годината ще бъдат внесени за одобрение от Министерския съвет.

Новите текстове ще определят статута на националните курорти и ще регулират отговорностите за поддръжката им, като дадат възможност за по-голям контрол и повече тежест при вземане на решения от страна на туристическия бранш и собствениците на обекти в тях. В момента работна група с участието на представители на бизнеса, неправителствени организации и местните власти прецизира регламентирането на къмпингуването, което също ще влезе в закона. Предвидени са и решения за развитие на планинския туризъм с изграждане на специфичната му инфраструктура – ски влекове и лифтове.

Акцент в промените е въвеждането на доброволен етикет за качество, особено за висококатегорийната база. Съвместно с Министерството на земеделието и храните и браншови организации вече е договорено, че холограмният стикер ще се дава на обекти, които предлагат обслужване с качество по международните стандарти, предимно български продукти по БДС и допълнителни услуги над изискуемия за категорията им минимум. Притежанието на доброволен етикет за качество ще дава предимство на фирмите за реализиране на публично-частни партньорства с държавата, подчерта министър Ангелкова.

Промените предвиждат още обединяване на сега съществуващите над 300 браншови организации в 6, разделени на продуктов принцип – хотелиери и ресторантьори, туроператори и туристически агенции, планински водачи, екскурзоводи. С тях ще се прецизират отговорностите на Министерството на транспорта, ще се засили контролът по дейностите на местната власт и разходването на туристическия данък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама