Над 6 млн. туристи избрали България, 1 млн. почивали във Варна

13:51, 14 окт 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 1 милион туристи са избрали Варна и региона за своята почивка от началото на годината до края на активния летен сезон. Приходите от техните нощувки за първите 7 месеца на годината надхвърлят 235 млн. лв., което е ръст от 23% в сравнение със същия период на миналата година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на деветия Черноморски туристически форум, на който е патрон заедно с кмета на морската столица Иван Портних.

„Ръстът в посещенията се дължи на богатия културен, събитиен, спортен календар, на изграждането на пешеходния ринг, който свързва основните градски забележителности, на постепенното отваряне към морето, благодарение на което пристанище Варна-изток ще се превърне във визитната картичка на града със съответната културна, атракционна, социална инфраструктура.

Голямото предизвикателство обаче е да запазим големия брой посещения и през останалите сезони, защото Варна не е само плаж и море. В момента работим по различни проекти за социализиране на обектите на културно-историческото наследство. Сред тях са „Пътят на римляните“, където включваме Римските терми, връзката между Княжеския манастир край Варна и Плиска и Преслав, най-старото злато на света с включване на Солницата-Провадия, където пък е най-старият град, и др. Инициирахме важна промяна в Закона за водите, която да позволи на общините на управляват минералните си водоизточници. Когато тя стане факт, ще имаме възможност още по-успешно да развиваме балнеологията, медицинския и СПА туризма.Със съседни общини водим разговори за финансово стимулиране на нови самолетни линии до летище Варна след края на летния сезон, когато чартърите рязко намаляват“, коментира кметът Иван Портних.

Националният ръст на туристическите посещения е около 16% - над 6 млн. туристи, от които приходите за първите 7 месеца са над 3,4 млрд. лв., или с 15% повече спрямо същия период на 2015 г., съобщи още министър Ангелкова. По думите й данните на Евростат сочат, че България е на първо място по реализирани туристически нощувки от началото на годината, а индикациите след срещи с големите туроператори ТУИ и „Томас Кук“ сочат, че лято 2017 ще е още по-успешно с 30 – 40% повече заявки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама