С тримесечни визи ще внасяме сезонни работници за туризма

11:40, 15 окт 16 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През следващото лято работодателите в туризма ще могат да наемат сезонни работници от трети страни с тримесечни визи. Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност и правилникът за прилагането му дават възможност за наемане на чужденци и за срок до 9 месеца. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на деветия Черноморски туристически форум, който продължава и днес край Варна.

По думите й това няма да реши кардинално проблема с недостига на квалифицирани кадри в бранша, но ще даде глътка въздух на хотелиерите и ресторантьорите поне за следващия сезон. „Имаме запитвания за внос на кадри главно от Украйна, Молдова и Беларус, но и от Индия“, посочи Ангелкова.

В дългосрочен план за оптимизиране на пазара на труда в туризма според министър Ангелкова ще помогне пилотен проект, изпълняван съвместно с професионалните гимназии по туризъм и общините. Той ще стартира вероятно през ноември този година и има за цел максимално доближаване на обучението до потребностите на бизнеса. Обмисля се и нова организация на стажовете на учениците и студентите, така че да са в помощ на туристическия бранш, който изпитва глад за кадри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама