Изследват костната плътност на половин цена до края на октомври

17:27, 18 окт 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампания за профилактика на остеопорозата започва варненският медицински център „Чайка“. Д-р Васил Василев, завеждащ Центъра по остеопороза и остеометрия, обяви, че от 20 октомври - Световния ден за борба със заболяването, до края на месеца всички, записали час за изследване на костната плътност, ще ползват 50 % отстъпка от изследването на цяло тяло.

От създаването на центъра в него са се изследвали 2366 пациенти, от които 106 са мъже, съобщи д-р Василев. Въпреки че заболяването се смята за дамско, при 14% от изследваните мъже е диагностицирана остеопороза. Заболяването е открито и при четирима пациенти под 40-годишна възраст. Според специалистите то най- вероятно е резултат от продължително лечение на други заболявания с медикаменти, които засилват загубата на костно вещество.

„Остеопорозата е коварно заболяване, което засяга близо 2/3 от жените над 50-годишна възраст по света. У нас картината е същата, а възрастовата граница непрекъснато пада. За съжаление, в началото заболяването протича скрито, безсимптомно и се открива чак когато е в напреднал стадий, а тогава лечението е скъпо и трудно. Фрактурите вследствие на остеопороза могат да доведат до инвалидизиране и дори до смърт. Ето защо профилактичното изследване е изключително важно“, подчерта д-р Василев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама