Преглеждат безплатно за диабетно стъпало

08:03, 19 окт 16 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Профилактични прегледи за диабетно стъпало и диабетна полиневропатия ще извършват безплатно в ДКЦ „Чайка“ невролозите д-р Ангелина Въжарова и д-р Марина Петкова.Кампанията е посветена на едно от най-тежките усложнения на диабета, от който по последни данни в България страдат над 500 000 души.

„Най-големият проблем при пациентите с диабет не е лошото кръвоснабдяване, както се смята, а загубата на сетивност. Тъй като те нямат никакви усещания в краката, много често могат да се наранят, без да разберат за това. Една пришка, одраскване или рана на краката могат изобщо да не се забележат, докато не се развие възпаление и гангрена. А тогава вече е късно и се налагат ампутации. Обучението на пациентите с диабет и техните близки е от изключителна важност. Всяка вечер стъпалта на диабетно болните трябва внимателно да се оглеждат, за да може една невинна на глед рана да се открие и лекува навреме. Ранната профилактика може да спаси диабетно болните от ножа на хирурга“, обяснява съдовият хирург д-р Драгнева.

Прегледите ще се извършват на 21 октомври, 3 и 4 ноември. Желаещите да се възползват могат да се запишат за преглед на регистратурата на ДКЦ „Чайка“, или на телефони 052/786 900 и 052/302 32.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама