Туморите на главата и шията са тема на шестата онкологична конференция

08:39, 20 окт 16 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-честите злокачествени тумори на главата и шията са тема на шестата конференция „Мултидисциплинарни онкологични разговори и екстракти“ (МОРЕ), която започва днес в хотел „Адмирал“ в Златни пясъци. Тя е инициатива на Българското онкологично научно дружество, СБАЛОЗ „Марко Марков“ и Медицинския университет във Варна. Тази година за първи път форумът се провежда под егидата на Община Варна.

Предишните шест конференции МОРЕ бяха посветена на най-актуалните онкологични проблеми (белодробeн рак, рак на дебело и право черво, невроендокринни тумори, рак на простата, рак на гърда и на яйчници, кожeн меланом, детски нефробластом, психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията) и публикуваха първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести. Тазгодишната конференция ще приеме наръчник за злокачествените заболявания на главата и шията и ще осъвремени ръководството за медицинска практика при рака на дебело и право черво, създадено през 2011 г. Върху тези документи цяла година работят два експертни борда с общо 42 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната.

Конференцията ще връчи четвъртата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима млади български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Призьорът, определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на експертните бордове, ще получи паричен грант и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на Одесос.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама