Всеки трети гимназист се увлича от хазарт

19:31, 20 окт 16 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българските ученици държат първо място в Европа по употреба на анаболни стероиди. Това сочи проучване сред 96 000 гимназисти на възраст 15 – 16 години, направено в 35 европейски страни. У нас анаболи приемали 10 на сто от момчетата и 2 на сто от момичетата, докато в останалите страни средният процент е около 1.

Данните бяха изнесени от Антония Банчева, старши експерт в Националния център по наркомании, по време на десетата национална конференция по превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества, която се проведе във Варна. Проучването показва още, че за последните 16 години броят на тийнейджърите, употребяващи наркотици, се е увеличил над два пъти – от 14% през 1999 г. на 30% през миналата година. Навсякъде в Европа най-предпочитан от подрастващите е канабисът, който се намира лесно, 8% от анкетираните са опитвали и дизайнерски дроги и т.нар. друсан чай – смес от билки и синтетика.

За първи път е проучвано и влечението към хазарт. Оказало се, че поне веднъж годишно в залагания, предимно онлайн, участват 30% от момчетата и 7% от момичетата. По този показател обаче първото място държи Гърция, съобщи Банчева.

Всеки четвърти тийнейджър у нас пуши, а 59% от учениците пият алкохол поне веднъж месечно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама