Свръхдоза погубила шестима варненци от началото на годината

08:09, 21 окт 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестима души са починали от началото на годината във Варна след свръхдоза наркотици. Един от зависимите е издъхнал в Клиниката по токсикология във Военната болница. Останалите петима са починали на място в домовете си. При повечето лекарите от Спешна помощ само са констатирали смъртта. За сравнение, през 2015-а завършилите фатално случаи са били двойно по-малко. Това съобщи токсикологът доц. Снежа Златева пред Moreto.net.

Единственият пациент със свръхдоза, издъхнал в болницата за два дни, е млад мъж на 27 години. Вследствие на дългогодишна хероинова зависимост обаче той постъпил в Клиниката с нарушена функция на всички органи, в изключително тежко състояние. В повечето случаи, завършили с фатален край, става въпрос за дългогодишна злоупотреба, най-често с хероин. Всички, изгубили битката с наркотиците от януари досега в морската столица са на възраст между 26 и 30 години, добави доц. Златева.

Хората, които посягат към хероина обикновено са на средна възраст. Някои от тях са изпитали неудовлетворение от метадона или други опиати. Но и все повече тийнейджъри и младежи неусетно се пристрастяват, експериментирайки.

Статистиката на случаите във Военна болница показва, че най-често смесването на хероина с метаамфетамини или трева и алкохол води злоупотребяващите при токсиколозите. Проблемът е, че много от взимащите хероин отказват да бъдат лекувани в болница. Още пред спешните медици наркозависимите нерядко заявявали, че предпочитат да се лекуват в домашни условия. Това са предимно хора от маргинални групи, а в 40 процента от случаите лекарите така и не успявали да разберат какво точно са взели пациентите, за да им помогнат адекватно.

От януари досега, най-младият пациент, приет в Токсикологията заради употреба на хероин е момче на 13 години. Най-възрастният посетител на здравното звено е на 57 години. Сред приетите за лечение са били и 4 жени и двама мъже, които вземат метадон, каза още доц. Златева. Всички са на възраст до 30 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама