Варна изпрати ретро влака с цветя и музика

10:43, 22 окт 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С духова музика и изпълнения на мажоретки изпрати Варна ретро влака, с който „БДЖ – Пътнически превози“ отбелязва 150-годишнината от въвеждането в експлоатация на първата жп линия у нас. Сред изпращачите бе и областният управител Стоян Пасев. Преди парният локомотив, украсен с цветен венец, да надуе свирката, на жп гара Варна бе открита паметна плоча по повод юбилея. Такива ще има и на гарите в Русе, където ще приключи атракционното пътуване, и в Каспичан, където е била съединена линията, строена едновременно от двете страни.

Юбилейната композиция се тегли от локомотив №03.12, произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell – Kassel” в Германия. През 1976 г. той е бракуван, а през 1979-а е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица. В състава й е включен вагон от царската композиция на Борис III – „Корона експрес”. Той е произведен през 1938 г. в друга фабрика в Германия - „Linke Hoffman Werke-Breslau”, и е личен вагон за пътуванията на последния български монарх. Има 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Той е със запазено луксозно обзавеждане и автентични ламперии и дамаски.

Ретро влакът вози безплатно в чест на юбилея. Пътниците трябваше да закупят само запазени места за по 50 ст., което направиха още в първите часове след пускането на билетите в продажба. Настроението им преди пътуването подгряха духовият оркестър и мажоретният състав на Второ основно училище „Н. Й. Вапцаров“. Юбилейната композиция ще спира на гарите Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Музея на транспорта и съобщенията в Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама