Дарителски фонд осигури следването на четирима студенти от ромски произход

10:39, 24 окт 16 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четирима студенти от ромски произход получиха стипендии, за да продължат образованието си в Техническия и в Икономическия университет във Варна. Инициативата е на Обществен дарителски фонд за Варна, който през юни тази година учреди фонд за стипендии на младежи с висок потенциал, ограничени от социални и икономически бариери. Средствата, набрани от дарители, бяха удвоени от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

„Нашата мисия е да създаваме повече условия за достъп до висше образование на уязвимите групи, да покажем добри примери сред ромската общност, които повишават своята култура и отговорност към обществото“, сподели Анна Радева, изпълнителен директор на Фондация „Обществен дарителски фонд за Варна“.

Номинираните студенти получиха индивидуални стипендии от 1000 лева за покриване на семестриални такси и наем за общежития. Условието да ги получат е да не прекъсват своето образование до завършването му. Инициативата по набиране на средства за образователна интеграция на студенти от уязвими групи продължава и чрез платформата за онлайн дарения, интегрирана в сайта на Фонда www.odfv.org.

Стипендии получиха следните студенти, се справят добре с обучението си, но са застрашени от отпадане поради невъзможност да заплащат семестриални такси:

Мариян Фанков Асенов – третокурсник редовно обучение по специалност финанси в Икономическия университет във Варна. Мариян е отгледан е от дядо си и баба си в с. Тотлебен. Сега се справя съвсем сам, като отскоро работи по 4 часа в университетската  библиотека.

Гина Михалева Михалева – третокурсничка редовно обучение по специалност социален мениджмънт  в Техническия университет във Варна. Гина е от с. Приселци, работила е като трудотерапевт в защитено жилище за жени с умствена изостаналост в с. Близнаци и така избира специалността, по която следва.

Радослава Иванова Иванова - студентка IV курс редовно обучение, специалност икономика на строителството в Икономическия университет във Варна. Радослава живее в с. Изворско и пътува всеки ден до университета.

Таня Михайлова Христова - студентка II курс задочно обучение в специалност социален мениджмънт в Техническия университет във Варна. Таня е от Котел. Доброволец е в Младежка фондация „Арете - България“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама