Отборът на варненската Математическа най-добър в състезание по извличане на данни

07:05, 25 окт 16 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пламена Тодорова, Борис Василев и Дако Димов от варненската Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ получиха награда за най-добре представил се отбор в националното състезание по извличане на данни, което се проведе във ВСУ „Черноризец Храбър“. В задачата за проектиране се отличиха Ана Дойчинова от СУ „Св. Климент Охридски“, Милен Желязков и Диляна Димова от ВСУ „Черноризец Храбър“.

Във финалното класиране на второто състезание QUERYADA влязоха 9 отбора от общо 20 участници, преминали успешно през първия и втория кръг. В третия кръг най-добре се представиха Радостин Емануилов, Мертин Дервиш и Михаил Георгиев от СУ "Сава Доброплодни" – Шумен.

Участниците получиха награди от Варненския свободен университет и от фирмите партньори Oracle Academy, ADASTRA и ONTOTEXT. Дванадесетокласникът от варненската Математическа гимназия Дако Димов беше отличен с едногодишна стипендия за обучение в специалност информатика и компютърни науки, обявена при откриването на QUERYADA 2016 от ректора на университета проф. д.пс.н. Галя Герчева.

Специален гост на тазгодишното издание на състезанието QUERYADA беше Дани Гурис - старши регионален мениджър на Oracle Academy, който представи пред участниците темата „Професии на бъдещето“.

Ръководителят на катедра „Информатика и икономика“ доц. д-р Галя Момчева покани всички участвали в състезанието студенти да се обучават в магистърската програма Data Science, а всички ученици да се включат безплатно в първиятот курсовете в тази магистърска програма: „Programming for Data Science” (с използване на езика Python), който ще се реализира виртуално в платформата smartfuture.vfu.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама