Студенти от Икономическия влизат в съдебна зала

09:18, 26 окт 16 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от Икономическия университет във Варна ще се срещнат днес с ръководството на Варненския окръжен съд и със съдии от Наказателното и Търговското му отделение на ВОС. Запознаването с работата на съдебната институция е част от практическите аспекти на обучението по правни дисциплини във висшето училище. Дейностите са по образователния проект на ВОС „Младите и правосъдието“, в който тази година се включи и катедра „Правни науки“ на университета. С включването на студенти програмата разшири възрастовата граница на участниците, като магистратите ще се срещат не само с ученици от варненските училища, но и със студенти.

Месец преди началото на зимния семестър на академичната 2016/2017 г. бе подписан договор между ИУ – Варна, и ВОС за съвместни дейности, които да повишат правната култура и познания на младите хора, изучаващи икономически специалности. В часовете за упражнения по правни дисциплини студентите ще имат възможност да присъстват на съдебни заседания, да следят различните типове дела и да ги обсъждат с ръководител на семинарните занятия. Преките впечатления от работата на съда ще бъдат поводи за дебати по юридически теми, които ще провокират студентите и за научни разработки. Ще им бъде дадена възможност за изготвянето на доклад в секция „Правни науки“ и/или участие в преглед на студентско научно творчество по тема, свързана с разглежданите съдебни дела.

В рамките на проекта студентите ще се срещат с окръжни съдии, с които ще разискват правни теми от обществен интерес. Предвидени са посещения на съда с цел запознаване с работата на съдебната администрация. Студентите, които проявяват интерес към медиацията като извънсъдебен способ за разрешаване на конфликти, ще се срещнат с медиаторите от Центъра по медиация към ВОС по повод първата годишнина от неговото създаване на 11 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама