Студенти ще наблюдават работата на Апелативния съд във Варна

17:13, 26 окт 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Меморандум за сътрудничество и партньорство между Апелативния съд във Варна, Икономическия университет и ВСУ „Черноризец Храбър“ бе подписан на официална церемония днес. Целта му е чрез гражданско наблюдение върху всички категории дела, разглеждани в съда, да се създадат условия за повишаване на обществената осведоменост относно съдебните процедури, което ще позволи повече доверие в правораздаването. Наблюдението ще се осъществява, като се активира ресурсът на академичната общност във Варна, и по специално изработена методика.

Документът бе подписан от председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, от ректора на ИУ проф.д-р Пламен Илиев и от ректора на ВСУ проф. Галя Герчева.Той е за срок от 12 месеца и предвижда изготвяне на универсални карти за наблюдение на следните показатели :

Публичност и прозрачност на съдебните процедури; Разбираемост на съдебните процедури; Етично поведение на магистратите; Достъпност до съдебната среда; Ефективност на електронните услуги.

Студентите, които ще осъществяват гражданското наблюдение, ще бъдат избирани на принципа на случаен подбор. Наблюдението ще бъде провеждано при спазване принципа на „внезапност”, без предварителен график.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама