Пак ще прехвърлят опасните фракции на „Полимери“

13:58, 27 окт 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Девня ще финансира операция по прехвърлянето в безопасен резервоар на промишлените количества ди- и трихлоретан, които се съхраняват във фалиралия химически завод „Полимери“. Това съобщи кметът Свилен Шитов, който подчерта, че целта на тази мярка е гарантиране на пълна безопасност на населението и околната среда.

В началото на месеца областният управител на Варна Стоян Пасев обяви обществена поръчка за премахване и обезвреждане на химическите вещества. Спечелилият конкурса ще трябва да ги натовари, транспортира и предаде за утилизация. Въпреки това Община Девня реши да елиминира всякакви потенциални рискове, поради което ще освободи цялото съдържание на силно корозирал съд с трихлоретан.

През зимата на 2014 г. част от неправилно съхраняваните тежки фракции бяха прехвърлени аварийно в друг резервоар, защото първият бе протекъл. Количеството отпадъчен трихлоретан до пробойната на корозиралия съд бе източено в съседния, но немалка част от съдържанието остана в пробития, макар и под нивото на зейналата дупка.

Изследване с дебеломер, възложено от синдика на „Полимери“, показа, че стените на първия съд вече са доста изтънели, а по покрива са се образували хлътнатини и дупки. Тези обстоятелства налагат резервоарът да бъде изцяло освободен от тежките фракции, защото са силно агресивни към метала и опасността от внезапен теч е реална.

Свилен Шитов успокои, че котлованът на корозиралия съд е в изправност и при необходимост остатъчните количества ще бъдат източени там, а след това ще бъдат прехвърлени в другия резервоар. Изпадналото в несъстоятелност предприятие се охранява на денонощен режим от частна фирма, площадката с ди- и трихлоретана е под постоянно наблюдение, а достъпът на външни лица до обекта е строго забранен. Това елиминира рисковете от всякакви инциденти с човешка намеса. Пламната температура на тежките фракции е 378 градуса, но лабораторен експеримент установи, че те са доста по-трудно запалими, обясни бившият изпълнителен директор на „Полимери“инж. Румен Дяков, който е ангажиран с аварийната операция.

За да може Община Девня да си върне средствата, които ще инвестира в операцията по прехвърлянето на химикалите, кметът ще трябва да обяви частично бедствено положение на територията на „Полимери“, както се случи и преди близо 3 години. Прилагането на тази мярка ще даде основание на местната власт да поиска от ресорната междуведомствена комисия към Министерския съвет да й възстанови всички похарчени средства за целите на аварийната операция, която трябва да се реализира до края на ноември тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама