Варна представи възможности за инвестиции на бизнес форум в Дордрехт

17:50, 27 окт 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният морски форум, организиран от Община Варна и Община Дордрехт, започна днес в холандския град с подкрепата на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК). Престижното събитие съвпада с 15-годишнината от побратимяването на двата града. В него участват близо 30 фирми от морската индустрия от градовете около Дордрехт, както и над 25 компании от Варна. Форумът бе открит от кмета на холандския град Арно Брок. Приветствие към участниците отправиха Любен Петров – зам.-министър на икономиката, и Пейчо Пейчев – зам.-кмет на Варна.

„Варна има примери за доказано успешно сътрудничеството с холандски компании в сферата на морския бизнес. Миналата година разширихме тези контакти, като организирахме бизнес форум в морската столица, който премина при огромен интерес. Второто издание, което провеждаме тук днес, е поредно доказателство за приемствеността и отличното сътрудничество както между Варна и Дордрехт, така и между двете общини и бизнеса! Вярвам, че това е ефективният начин за работа с предприемачите! Община Варна е готова да  бъде партньор на бизнеса във всяко отношение“, каза Пейчо Пейчев.

Той припомни, че през последните 3 г. развитието на Варна върви с бързи темпове – около 300 млн. лв. за този период са вложени в проекти - за мобилност, подобряване на градската среда, за образователна и културна инфраструктура. „Специално внимание отделяме на екологията – инвестирахме сериозни средства в пречиствателни станции за по-чисто море. Защото туризмът, заедно с морския сектор, са движещите мотори на икономиката на града“, каза той. Инвестиционната програма на общината само по една от оперативните програми - „Региони в развитие“, е за 86 млн. лв. Всичко това става благодарение на отличното сътрудничество между Община Варна и правителството, поясни зам.-кметът.

Презентации на възможностите за инвестиции в морския бизнес във Варна направи Светлин Стоянов, председател на УС на БНАКК, а зам.- министър Любен Петров очерта параметрите за бизнес в сектора у нас. „Предприемаме мерки, с които да отговорим на очакванията на инвеститорите за инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата“, каза той. По данни на Министерството на икономиката Нидерландия заема първо място сред чуждестранните инвеститори за периода 1996-2015 г. с над 7.7 млрд. евро инвестиции. Най-големите преки инвестиции в страната за януари – юли 2016 г. са от Нидерландия - 199.1 млн. евро, което е 20.2% от общия размер за периода. Потенциал за сътрудничество има в секторите на високите технологии, машиностроенето, транспорта и логистиката, корабостроенето и морската индустрия, химическата и фармацевтичната индустрия и др. „Всички от изброените сектори са силно развити в Нидерландия и особено в област Дордрехт и ние знаем за много успешни примери за сътрудничество между български и холандски фирми в тези сектори. Надяваме се това сътрудничество да се задълбочава и развива още по-силно в бъдеще, тъй като потенциалът е огромен“, каза заместник-министърът на икономиката.

В презентацията си пред участниците във форума той представи инвестиционните условия в България, свързани със стабилната политическа среда и ниския риск от правене на бизнес у нас, едни от най-ниските производствени разходи в Европа, добре образована и висококвалифицирана работна ръка, конкурентно ниво на заплащане, най-ниските данъци в Европа, активни насърчителни мерки. Любен Петров представи целите на политиката за насърчаване на инвестициите. Те обхващат насърчаване на инвестициите във високотехнологични паркове и услуги с висока добавена стойност, създаване на нови работни места в производството и в индустриалните зони, намаляване на регионалните различия в социално-икономическото развитие.

След официалната част започнаха работните срещи между представителите на различни компании. По-късно днес в рамките на бизнес форума ще бъде открита изложбата „Най-старото злато на света“, която ще покаже  експонати от Варненския халколитен некропол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама