Студенти помагат на връстници в професионалното им развитие

08:24, 28 окт 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Подобри  CV-то си, докато си още студент“ – това беше темата на събитието, което варненски младежи организираха в Икономическия университет във Варна. Чрез интерактивна дискусия и съвети от специалист в бранша студентите и учениците разбраха повече за възможностите в професионалното си развитие и за това как да се възползват успешно от тях.

„Наблюдаваме два основни проблема у младите. Това са страхът, че не са достатъчно подготвени за позицията, и фактът, че не са достатъчно подготвени за позицията. Дори и да им липсват някои специфични професионални знания, те могат да бъдат усвоени с придобиването на опит или допълнителни обучения. Но надали ще се намери компания, която да инвестира много време в развитие на умения за работа в екип, емоционална интелигентност и мислене извън кутията. Затова те са особено важни за един кандидат и дават предимство на всеки, който ги е развил, дори и базово“, коментира Тереза Янчева, старши финансов специалист и лектор на събитието.

Чрез поредица от дейности, насочени към професионалното и личностното развитие, доброволците от варненския клон на международната организация AIESEC работят за развитието на лидерския потенциал и ключови умения на младите хора. Така те могат да бъдат по-подготвени за бъдещето си и успяват да се реализират успешно след своето завършване.

Според Янчева основни неща, върху които трябва да се съсредоточат кандидатите за работа, са предварителното проучване на компанията, за която кандидатстват, и подготовката на изискваните умения. А на самото интервю е препоръчително кандидатът просто да бъде себе си.

Следващото събитие, което предстои, ще е насочено към уменията за екипна работа и управлението на проекти. То ще се проведе на 30 октомври от 16 ч. в Социалната чайна на ул. „Преслав“ 53. AIESEC Weekend Seminar ще потопи участниците в различни дискусии и симулации, в които уменията за комуникация и отборна работа са най-важни. Така те ще могат да усетят атмосферата на една истинска работна среда и ще придобият представа как да се подготвят за нея.

„Ние вярваме, че има много студенти, които имат както амбицията, така и знанията да станат търсени специалисти в своите области. Нашата задача е да им помогнем да направят решаващата крачка. Чрез изработване на едно добро CV за работа,изграждане на голяма професионална мрежа и развиване на ключови умения, като работа в екип и работа по проекти, всеки студент може да се превърне в търсен кадър, дори преди да е завършил образованието си“, коментира Йоана Евтимова, председател на AIESEC.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама