Приключи укрепването на деретата в „Аспарухово“

16:08, 28 окт 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деретата във варненския квартал „Аспарухово“ вече са укрепени и са с възстановена водопроводимост. С това приключва първият етап от обезопасяването им, което бе финансирано с близо 9,4 млн. лв. от европейския фонд „Солидарност“. Предвижда се източният и западният канал да бъдат и покрити, а пространството над тях – облагородено. За това Община Варна е предвидила 3,3 млн. лв. , които ще се използват през следващите 36 месеца, съобщи на пресконференция днес ръководителят на проекта инж. Олег Колев.

Общата стойност на извършените дейности е над 10 млн. лв., като съфинансирането от Общината е 668 000 лв. С тези пари освен по двата канала в „Аспарухово“, които са заустени в морето, е работено и по още две дерета в града - укрепена е носещата стоманобетонна конструкция на битовия колектор „Виница“ - Варна във Фатрико дере, възстановена е и проводимостта на Елпромското дере.

След голямото наводнение през 2014 г. Община Варна изпълни всички законови процедури за привличане на европейско финансиране за ремонт и обезопасяване на каналите в „Аспарухово“. Така станахме първия град в страната, който успя да привлече средства по фонд "Солидарност", за да реши сериозен инфраструктурен проблем, припомни зам.-кметът Христо Иванов. По думите му по време на ремонтните дейности обектите са били посещавани от представители на Еврокомисията, които ги оценили като пример за успешна реализация със средства от фонда.  

Общината все още очаква средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за изграждане на подпорни стени на пет адреса в „Аспарухово“, които попадат в ерозионна и свлачищна зона. Необходими са 700 – 800 хиляди лв., обясни инж. Колев, който е главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в община Варна. В момента тези къщи са необитаеми, тъй като са опасни за хората.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама