Варненското злато блести в Дордрехт

19:28, 28 окт 16 / Култура 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба "Най-старото злато на човечеството" с богатствата от Варненския халколитен некропол (4600 - 4300 г. пр. Хр.) бе открита днес в холандския град Дордрехт от зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев, зам.-министъра на икономиката на България Любен Петров, кмета на Дордрехт Арно Брок и посланика на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Том ван Оорсхот. Проявата е част от събития, посветени на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрехт.

Изложбата показва 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, представени от фонда на Регионалния исторически музей във Варна. Освен накитите, сечивата и съдовете от некропола, с отделни експонати присъства и каменно-медната епоха на Варненския край.

В началото на ноември музеят в Дордрехт ще гостува в морската столица със своя колекция, която ще покаже разцвета на холандския град пред XIII - XIV век. Размяната на богати колекции има за цел да затвърди и развие културните връзки между двата града. В рамките на 15-годишнината от установяване на контакти между тях в Дордрехт се проведе и международен бизнес форум с участието на над 50 компании от морския сектор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама