Проф. д-р Силва Андонова: Инсултът се лекува. Бъдете съпричастни!

08:51, 29 окт 16 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес е Световният ден за борба с мозъчния инсулт. Инсултът е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции с различна степен на поражение. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно. По този повод разговаряме с проф. д-р Силва Андонова, д.м.н. – национален консултант по интервенционална неврология и ръководител на Втора клиника по нервни болести при университетската болница „Св. Марина“ - Варна.

Проф. Андонова, може ли да бъде напълно успешно възстановяването на пациент след преживян мозъчен инсулт?

Изказвания относно лечението на инсулт от рода "Това е удар, не може да се направи нищо" отдавна са останали в миналото. Живеем в свят с непрекъснато нарастващ брой ефективни възможности за диференцирано лечение. Такива вече са на разположение и у нас. Говоря за успешното прилагане на интравенозна тромболиза и ендоваскуларно лечение. По тази причина нихилизмът у хората от миналото по отношение на възможностите за лечение на инсулта постепенно се заменя с оптимизъм.

Какви мерки предприемате в борбата с инсултите?

Нашата мисия е да намалим глобалната тежест на инсултите чрез профилактика, лечение и дългосрочни грижи за пациентите. Възнамеряваме да изпълним мисията си чрез поддържане на най-висок стандарт в клиничната ни практика и повишаване на информираността на населението и здравните специалисти относно мозъчния инсулт.

Какво показва статистиката при лечението на инсулт?

Статистиката, за съжаление, не е никак обнадеждаваща. Причините за това са различни: от една страна невъзможността да се проведе диференцирано лечение на пациентите с остър инсулт поради късна хоспитализация, а от друга - липса на обучени екипи в някои от болниците за провеждане на такъв тип лечение. На всеки 30 минути умира или трайно се инвалидизира по един пациент с мозъчен инсулт, който е можел да бъде спасен. Причините за това се крият не само в самия инсулт, но и защото пациентите не са лекувани в подходящата за целта болница.

Вие сте председател на програма ЕSO EAST към Европейската организация по инсулт (ЕSO). Как тя помага на пациентите?

По-малко от една трета от пациентите с инсулт са лекувани в специализирани отделения или клиники за лечение на инсултно болни. Това означава, че хиляди пациенти не са получили специализирана помощ, от която спешно са се нуждаели. Програма ЕSO EAST е свързана с подпомагане на страните от Централна и Източна Европа в подобряване на качеството на обслужване на пациентите с остър инсулт. Главната ни цел е да подобрим качеството на здравните грижи за пациентите с инсулт в Европа чрез осигуряване на необходимото медицинско обучение на здравните професионалисти и здравно информиране на широката общественост. ESO цели също да хармонизира управлението на здравната помощ за пациентите с инсулт в Европа чрез предлагане на най-добрите клинични практики. Сред задачите на програмата е чрез активно сътрудничество и обучение на мултидисциплинарните екипи, ангажирани с лечението на острия исхемичен инсулт, да се намали броят на случаите на преждевременна смърт, както и инвалидизацията при пациентите, преживели инсулт.

Проф. Андонова, какви реални практики има приведени в България към момента?

На 1 октомври тази година в рамките на Втория национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика аз и екипът ми организирахме първия в страната обучителен курс за специалистите по здравни грижи, ангажирани с пациентите с остър инсулт по проект на ESO. В рамките му представители на Втора неврологична клиника на УМБАЛ „Св. Марина“ – д-р Р. Фучеджиева и ст.м.с. С. Тодорова, имаха възможност да споделят знания, придобити на обучителен курс за специалисти по здравни грижи, организиран от ЕSO в Германия, гр. Минден. Това е първата реализирана стъпка от проекта.

Втора неврологична клиника при УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, е и първият център за лечение на остри инсулти в България, който е регистриран в новата инициатива на ЕSO - Angels (Ангелите). Моля, разкажете повече за инициативата.

Инициативата е свързана с усъвършенстване на познанията и възможностите за лечение на пациенти с остър инсулт. Членството на нашия център в общността на Angels ще ни осигури повече подкрепа, повече идеи, както и признание чрез програмата, оценявайки различни показатели за постигнато високо качество на лечение на пациентите с инсулт в центъра. Въвеждането на иновативните методи за лечение на остър инсулт, както и участието на нашия център в проектите на Европейската организация по инсулт, се подкрепя от ръководството на Медицинския университет във Варна в лицето на проф. д-р Красимир Иванов и от проф. д-р Валентин Игнатов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Марина“. Благодарение на подкрепата през годините Втора неврологична клиника е най-големият център в България за лечение на остър мозъчен инсулт с тромболиза и един от малкото високотехнологични центрове в страната за ендоваскуларно лечение на пациентите с остър инсулт. Най-голямата награда за нас, невролозите, обаче остава възможността да дадем втори шанс на Живота и да чуем признанието за денонощния ни труд: „Докторе, благодаря!“

Животът е пълен с прекрасни моменти, които трябва да бъдат изживени. Инсултът се лекува, бъдете съпричастни! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама