„Агрополихим“ ще назначава с приоритет жители на Девня

07:27, 02 ное 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнителният директор на „Агрополихим“ АД Филип Ромбаут и кметът на Община Девня Свилен Шитов си стиснаха ръцете по ключови въпроси, които вълнуват девненци и най-вече жителите на квартал „Повеляново“. На първата по рода си тристранна среща между белгийския инвеститор, местната власт и обществеността бе постигнато споразумение оттук нататък жителите на Девня да бъдат приоритет №1 за „Агрополихим“ АД, включително и по отношение на търсенето на неквалифицирана работна ръка за производствените и други нужди на предприятието.

Безпрецедентната среща, която продължи близо 3 часа, се проведе в Деня на народните будители по инициатива на ръководството на „Агрополихим“ АД, съобщиха от общинската администрация. Повод за нея станаха серията медийни публикации от изминалото лято, които уличават предприятието в системни нарушения на екологичното законодателство, в неглижиране на притесненията на девненци от дейността на завода и в пълно капсулиране на неговото ръководство.

„Във Ваше лице хората виждат едни използвачи, които черпят ресурса на нашата община, а не дават нищо насреща“, заяви от името на гражданите кметът Свилен Шитов. В отговор Филип Ромбаут увери, че компанията ще промени коренно комуникационния си подход. „Оттук нататък ние сме отворени към Вас за всякакви въпроси и коментари, които държим да изясняваме съвместно и в позитивен дух“, декларира Ромбаут.

Занапред всички девненци, които имат желание да работят в завода, трябва да се обръщат към общинската администрация, която ще им съдейства за изготвянето на CV за работа, а кметът Свилен Шитов пое ангажимент да връчва документите лично на г-н Ромбаут. С тази стъпка изпълнителният директор се зарече да опровергае напълно слуховете за шуробаджанащина и корупция в отдел „Човешки ресурси“ на предприятието. Инвеститорът изрази учудване, че девненци като цяло не кандидатстват за работа в „Агрополихим“, което принуждавало ръководството да запълва свободните места с работници от съседни на Девня общини, най-вече от провадийските села.

По въпроса за замърсяването на околната среда Филип Ромбаут определи като безпочвени твърденията, че депонираният от „Агрополихим“ фосфогипс е токсичен и опасен за природата и човешкото здраве. Нещо повече – площадката, която стопанисва предприятието, е оборудвана с модерна инженерна инфраструктура, която отвежда водите до пречиствателната станция на завода и не позовлява те да попаднат в подпочвения слой. Изследванията показват, че качеството на преработените отпадни води е в пъти по-добро от това, което заводът получава от язовир „Цонево“. Филип Ромбаут разясни, че флуорът във фосфогипса не представлява опасност, защото е примесен с калций, който не му позволява да се превърне в токсичен газ.

Изпълнителният директор на „Агрополихим“ АД заяви, че дружеството в момента обжалва в съда наложената му санкция в размер на 100 000 лева за депониране на фосфогипс, тъй като според него държавата не прилага адекватно общоевропейската директива за третиране на отпадъците, съдържащи флуориди. „По същия начин като нас работят и заводите в Белгия, Финландия, Гърция, Полша и Литва“, изтъкна Филип Ромбаут. Той категорично отрече слуховете, че заводът е източник на задушливата миризма на сяра, която жителите на „Повеляново“ усещат най-вече през нощта, тъй като по думите му „Агрополихим“ не използва тази суровина в производствения процес.

В рамките на срещата кметът запозна Филип Ромбаут с намеренията на администрацията да профилира гимназиалното образование в Девня за нуждите на химическата промишленост, но и за преодоляване на отрицателните демографски тенденции в общината. Свилен Шитов покани инвеститора на среща по този въпрос с представители на индустрията, местната власт и СУ „Васил Левски“, която ще се проведе на 3 ноември.

Служител на завода пък поиска ръководството да сключи договор с поликлиниката в Девня, където да се извършват годишните профилактични прегледи на работещите в "Агрополихим", за да не им се налага да бият път до Варна.

Обсъдени бяха и проблемите с движението на тежкотоварни превозни средства, които рушат пътищата в квартал „Повеляново“, но се оказа, че вината за това е на полицията, която не упражнява ефективен контрол на трафика. Решен е проблемът с паркирането на камиони на главния път пред завода, тъй като паркингът за тирове, който "Агрополихим" изгради, вече функционира.

По време на безпрецедентната среща обстойно бе представена дейността на свързаната с предприятието фондация „Лъки Хънт“ и нейният модерен подход към проблема с бездомните кучета. Кметът Свилен Шитов отчете, че общината и фондацията, основана от съпругата на г-н Ромбаут – Светлана Хънт, са постигнали изключително добро взаимодействие на работа.Изградената ветеринарна клиника в Девня се оказва спасителен център за все повече бездомни четириноги, за които се полагат безвъзмездни грижи, а някои от тях вече са щастливо осиновени в чужбина, отчете председателят на фондацията Роберто Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама