Посланикът на Словакия с публична лекция във ВСУ

09:04, 03 ное 16 / Политика 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кои са приоритетите на Словакия в рамките на председателството на Европейския съюз и какво е постигнато  – това са темите на публичната лекция „Опитът на Словакия по време на председателството на ЕС“ на  Н. Пр. Мариан Якубоци – извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България. Тя ще се проведе днес от 11 ч. в зала 3 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Н. Пр. Мариан Якубоци е роден на 9 май 1970 г. в град Мартин. След като завършва Словашкия технически университет и Института по международни отношения към Юридическия факултет на университета "Коменски" в Братислава, започва работа в Министерството на външните работи на Словашката република. Занимава се основно с държавите от Източна Европа, Централна Азия и Южен Кавказ. В периода 1998 - 2002 г. е дипломат в посолството на Словакия в Москва. От 2005 до 2009 г. е заместник-посланик в посолството в Берлин. От април 2013 г. е извънреден и пълномощен посланик на Словакия в България.

На 1 юли 2016 година Словакия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. „Словашкото председателство дойде в момент, когато Европейският съюз е изправен пред няколко предизвикателства, които са тест за неговата устойчивост. Едно от тях е имиграционната вълна, която е изпит за способността ни да управляваме нашите граници така, че да успеем да поддържаме целостта на Шенген и да намерим общо решение. Имаше терористични атаки, които ни напомниха, че в областта на сътрудничеството във вътрешната сигурност ние все още имаме резерви. Все още носим и последиците от икономическата и финансова криза и нашите икономики отбелязват крехък ръст. И към всичко това трябва да прибавим и резултата от референдума във Великобритания, където гражданите избраха възможността да напуснат ЕС. Така че ЕС е изправен пред нови предизвикателства. Но Словакия смята да даде на Европейския съюз нова енергия“, споделя посланик Якубоци.

В рамките на публичната си лекция посланик Якубоци ще сподели опита на страната си, малко повече от година преди България да поеме председателството на ЕС  - на 1 януари 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама