Излъчват в интернет артроскопска операция във Варна

08:11, 05 ное 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонстративна артроскопска операция на раменна става ще се проведе днес в ортопедичната клиника на варненската болница „Св. Анна“, основна клинична база на ортопедичната катедра на Медицинския университет в града, и ще се излъчва в реално време в интернет. Интервенцията ще извърши международен оперативен екип с участието на д-р Роберто Симонетта, шеф на клиниката по артроскопска оперативна ортопедия в гр. Реджио – Калабрия, и д-р Филипио Фамилиари от Цюрих. В оперативния екип от клиниката ще участват д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов – асистенти към катедра „Ортопедия и травматология“ на Медицинския университет във Варна.

Международният екип ще оперира 57-годишен мъж с частично скъсване на ротационен маншон в раменната става – състояние, което е съпътствано с болки и обездвижване на рамото, неповлияващи се от рутинни операционни методи, разясни шефът на катедрата по ортопедия и травматология в МУ – Варна, доц. Димитър Райков. Диагнозата на избрания за демонстративната интервенция мъж се среща все по-често в резултат на претоварвания и травми, които водят до промени в структурата на рамото и лечението е само оперативно.

Артроскопският метод при тези диагнози е рутинен за европейските клиники, но във Варна тези операции станаха възможни след закупуването на модерния артроскопски апарат, който клиниката на МБАЛ „Света Анна“ получи от МУ – Варна, наскоро. От началото на активната експлоатация на апарата от специалистите в клиниката по ортопедия и травматология в здравното заведение,са извършени над 60 безкръвни операции на коляно и глезенна става.

Безкръвният метод ще позволи операцията да бъде максимално щадяща за болния – само с 2 - 3 отвора ще бъдат извършени отстраняването на вкалцяванията и меките тъкани и обшиване на здравите мускулни слоеве. В резултат на това пациентът ще има възможност за бързо възстановяване, качествена рехабилитация и ново качество на живот, категоричен е началникът на клиниката доц. Руслан Попстефанов.

Операцията, която ще може да бъде гледана от всяка точка на света през световната търсачка Google, e част от пореден курс за обучение по клинична анатомия на млади лекари-ортопеди, провеждащ се за пета поредна година от асоциация „Черноморска&Средиземноморска медицинска академия“, в рамките на съвместната дейност на италианско-българските лекарски екипи за научни и практически медицински изследвания.

В момента фондацията създава и своя практическа база в Балчик. Амбициите на учредителите и ръководството на фондацията е да изградят там модерен медицински център за разработване и прилагане на иновативни лечебни технологии в областта на ортопедията и травматологията, както и за обучение на студенти и лекари от цяла Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама