Състезание по програмиране за студенти от цялата страна организира Висшето училище по мениджмънт във Варна (ВУМ) заедно с група ИТ компании. Съревнованието ще включва три етапа. Всеки отбор, преминал етап 2, ще има право да участва на регионалното (за Югоизточна Европа), което е създадено от на една от най-авторитетните в ИТ сектора – световната Асоциация по изчислителна техника, базирана в САЩ. Успешно класиралите се отбори от тази част на Европа получават право на участие на международното първенство по програмиране, което ще се проведе през май 2018 г.

Организаторите от ВУМ споделят, че това е едно от най-престижните ИТ съревнования в световен мащаб и единственото по рода си за България. През изминалата година са се включили над 90 отбора на регионален кръг за Югоизточна Европа. Събитието в САЩ се подпомага от гигантите IBM, а българските партньори на висшето училище са едни от най-големите софтуерни компании в страната („Сирма груп“, „Мусала Софт“, „Ментор Мейт“, „Флат Рок“, „Таксбек“).

Първият етап от състезанието е наречен „Индивидуален конкурс по програмиране“, той ще се проведе на 26 ноември във ВУМ - Варна. Задължително условие е участващите е да бъдат студенти във висше училище. Това ниво е подходящо за всеки с познания в някои от програмните езици: C#, Java, PHP или Python. Оценяването ще бъде от програмисти в партньорските ИТ компании, които са част от преподавателския екип в програмата по софтуерно инженерство във ВУМ. Резултатът от индивидуалната надпревара дава шанс за продължаване на участието към втория етап от конкурсите за програмиране на висшето училище, които ще се проведат през февруари.

До момента има изявен интерес от десетки студенти от цялата страна, както и от учещи в чуждестранни университети. Сред наградите, които могат да бъдат спечелени още на първия етап, са предложение за работа в партньорските ИТ компании, предметни награди, стипендии за обучение в специалността софтуерно инженерство във ВУМ.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно