Извършват безплатен скрининг срещу диабет

09:49, 11 ное 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Организирано бягане с кауза „Променяме диабета!“ ще се проведе утре от 10 ч. в Морската градина във Варна, под Летния театър. Инициативата е под патронажа на посланика на Дания в България Кристиян Конигсфелдт, bTV Media Group, 5kum run с подкрепата на „Ново Нордиск“ и със съдействието на Община Варна. На участниците в бягането и на зрителите доброволно, анонимно и безплатно ще бъдат предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип, осигурен от организаторите. На желаещите ще се раздават и здравно-образователни материали с информация за захарния диабет.

Бягането с кауза ще се проведе едновременно в четири града - Варна, София, Бургас и Пловдив. Инициативата има за цел да увеличи информираността на обществото относно захарния диабет и да насочи вниманието към физическата активност и здравословния начин на живот като предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2. 

Всички желаещи да се присъединят към „Бягаме с кауза: „Променяме диабета!“  може да се регистрират на интернет сайта на 5km runhttp://5kmrun.bg/reg_form.php. Ще получат личен баркод, с който ще се отчете времето, за което са пробягали 5-те км. 

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световният ден за борба с диабета. По данни от 2015 г. на Международната диабетна федерация със захарен диабет в България живеят 460 000 души, а 200 000 имат диабет, но не знаят и следователно не се лекуват. Борейки се с рисковите фактори, могат да се предотвратят 90% от случаите на захарен диабет тип 2.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама