Атрактивни танцьори се събират за фестивала „Вертиго“

09:05, 13 ное 16 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фестивалът, който представя съвременни танцови проекти и алтернативни изпълнителски изкуства, ще има своето трето издание във Варна от утре до 17 ноември. Сред акцентите в програмата са проектите TEST_A_MENTAL с гост пърформъри от Румъния и Холандия и THE MISERABLE THING на португалеца Антонио Мая и бразилеца Фернандо Белфиоре, като и двете са премиери за България.

Откриването е отредено за едно от българските участия във фестивала - представлението КАЛИБАН от Мирослав Йорданов (14.11, 20:00 ч, Социалната чайна, ул. „Преслав“ 53). „КАЛИБАН е монолог на бездомно чудовище. Представление за сметения под килима боклук, който продължава да пулсира близо до нас“, разкрива за своето изпълнение работещият в Швейцария хореограф на проекта Красен Кръстев.

На 15-и от 20:00 ч. отново в Социалната чайна ще се проведе изцяло авторският танцов проект ТHE SPACE IN BETWEEN, реализиран и менажиран от хореографа Искра Иванова и културолога Светлозара Христова. Представлението е колаборативна творба, базирана на импровизация и интеракция с публиката. Изследва темата за комуникацията помежду ни в контекста на съвременната епоха, заплашваща възприемането на човешкото същество основно през аспекта на телесността. Търсенията на творците са ориентирани към преоткриване на тялото като необозрим и тайнствен свят, като сложна свръхсетивна система, влизаща в разнообразни форми на съприкосновение със Света и с Другия.

На 16 ноември от 20:00 ч. в Държавния куклен театър – Варна, почитателите на алтернативните танцови изкуства ще станат свидетели на представянето на един от чуждестранните проекти – TEST_A_MENTAL. Представлението пресъздава живота и смъртта през модели, специфични за колективното въображение - спорната проблематика за задгробния живот, напрежението между страха от смъртта и надеждата за безсмъртие.

Официалната програма на „Вертиго“ за тази година ще приключи на 17 ноември в 20:00 ч. в Държавен куклен театър – Варна, с проекта THE MISERABLE THING (Холандия/Бразилия). Представлението предлага недовършени събития с цел да предизвика въображението на публиката и да я (противо)постави в други възможни форми на ангажираност. Различни сцени изследват как тялото може да промени изведнъж цялото пространство с пренастройване на състоянието на ума чрез способността му за движение. THE MISERABLE THING показва механизма на взаимодействие на живите тела с живи тела, давайки значение и акцентирайки на идеята за пърформативност на тези тела.

Непосредствено след последното представление,организаторите канят всички почитатели и гости на „Вертиго“ в Contemporary Space (ул. „Марко Балабанов“ 23) за фестивално парти със сет на Антонио Мая.

Билетите за първите два дни на фестивала са на цени от 5 до 8 лв. и могат да бъдат закупени 2 часа преди всяко събитие от Социалната чайна (ул. „Преслав“ 53). Билетите за 16 и 17 ноември са на цена от 8 лв. и могат да бъдат закупени на касите на Държавния куклен театър – Варна.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама