Обучението по руски език обсъждат край Варна

07:36, 15 ное 16 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трета поредна година Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на  Международна научно-практическа сесия „Руският език в глобалното образователно пространство“. Сесията е организирана от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, Държавния институт по руски език «А.С.Пушкин», със съдействието Министерството на образованието на България и СОК «Камчия». В рамките на три дни от днес 120 преподаватели по руски език и ръководители на професионалните организации на русистите ще обсъдят актуалните проблеми на преподаването на съвременния руски език, деловата комуникация, съвременните образователни технологии, руската литература, култура, а също и предметите, които се преподават на руски език. Програмите за повишаване на квалификацията, създадени в съответствие с необходимостите и състоянието на русистиката в България, ще се водят от специалисти на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“ по стандартите на Министерството на образованието и науката на Русия. Руските преподаватели ще представят пред българските си колеги практически детайли по използването на новите ресурси на портала «Образование на русском» https://pushkininstitute.ru. Те ще разкажат за новите моменти в подготовката за провеждане на тестове и сертифициране по руски език като чуждестранен, за особеностите в уроците за ученици и студенти по четене, разбиране и писане.

Зам.-министърът на образованието и науката на Русия Вениамин Каганов отбеляза ръст на интереса към руския език в България. „През тази година в Камчия се провежда вече трета международна научно-практическа сесия по руски език на институт „Пушкин“. Много се радвам, че се наблюдава увеличаване на интереса към руския език в България. Този интерес е отбелязан и от Евростат: възоснова на независимо проучване, руският е на пето място по популярност сред чуждите езици, които се изучават в Европа. А в България, благодарение на подкрепата ни, ръстът на учениците, изучаващи руски е 20%“, отбелязва Каганов. – Благодаря на Министерството на образованието и науката на България, което подкрепя нашия стремеж към съвместна работа. Надявам се, че както и в предходните години научно-практическата сесия ще бъде изключително полезна. Разчитаме на обратна връзка, тъй като е важно да разберем каква подкрепа от наша страна ще е полезна за преподавателите, колко ефективно работи порталът «Образование на русском», какви стъпки са необходими, за да направим руския език още по-популярен в България. Предложенията, възникнали в хода на работа, ще бъдат взети под внимание в бъдещата ни дейност. Готови сме да направим всичко, за да се реализират нашите съвместни планове и идеи“, се казва още в приветствието.

Институт „Пушкин“ провежда редовно обучения зад граница.  През тази година подобни научно-практически сесии са се провели във Великобритания, Италия, Корея и Виетнам.

По време на първата срещата през 2014 г. в «Камчия» бе подписан протокол между Министерствата на образованието и науката на България и Русия за сътрудничество в областта на образованието и популяризирането на руския и българските езици, както и за утвърждаване на СОК „Камчия“ като международен образователен, квалификационен и културен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама