Руският е втори по популярност език сред учениците в България

18:44, 15 ное 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският е пети по популярност чужд език сред европейските ученици и втори по интерес в България, а „Камчия“ е уникална професионална площадка за обучение на преподавателите по руски език. Това стана ясно днес при откриването на международната научно-практическа сесия „Руският език в глобалното образователно пространство“, която се провежда за трета поредна година в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Данните бяха цитирани в приветствие от Вениамин Каганов – зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация, от Маргарита Русецкая - ректор на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“ и от представителя на Россътрудничество Кирил Воронков.

„Руският език и култура са наши съюзници в успешните отношения с партньорите ни, а в това отношение България се ползва с приоритет“, каза Оксана Жерновая, консул в Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

Благодарение на дългогодишния си опит и традиции, „Камчия“ стана център за изучаване на руски език, литература и култура, за образование и възпитание, за предлагане и въвеждане на най-новите стандарти и модерни практики в чуждоезиковото обучение. Именно тук по време на първата среща на русистите през 2014 г. бе подписан протокол между министерствата на образованието и науката на България и Русия за сътрудничество в сферата на образованието и популяризирането на руския и българския език, както и за утвърждаване на СОК „Камчия“ като международен образователен, квалификационен и културен център, коментира в приветствието си пред форума доц. Емилия Лазарова, представител на СОК „Камчия“.

Участниците в сесията поздрави и Стоянка Почеканска, представител на българското Министерство на образованието и науката.

От 15 до 17 ноември 120 преподаватели по руски език и ръководители на професионалните организации на русистите обсъждат актуалните проблеми на преподаването на съвременния руски език, деловата комуникация, съвременните образователни технологии, руската литература, култура, а също и предметите, които се преподават на руски език. Програмите за повишаване на квалификацията ще се водят от специалисти на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“, по стандартите на Министерството на образованието и науката на Русия и съобразени с новите моменти в българския закон за предучилищното и училищното образование. През тази година Институт „Пушкин“ отбелязва 50 години от създаването си, той е една от най-авторитетните образователни институции в Русия, който прилага всички съвременни средства за чуждоезиково обучение. Повече от 3 000 000 души от целия свят вече са се регистрирали на портала  «Образование на русском» https://pushkininstitute.ru.

Сесията е организирана от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, Държавния институт по руски език «А.С.Пушкин», със съдействието Министерството на образованието на България, Россътрудничество и СОК «Камчия».

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама