Онкоболницата във Варна предлага и психологическа помощ на пациентите си

08:16, 17 ное 16 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) „Д-р Марко А. Марков – Варна“ е първата в страната, която стартира прилагането на световния стандарт за специализирана психологическа помощ и подкрепа на болните от рак. С пациентите на лечебното заведение вече работи щатен клиничен онкопсихолог, помагат му и четирима доброволци.

„Инициативата на СБАЛОЗ е да въведе цялостно структуриран и методологично обоснован модел на стандартизирана психосоциална подкрепа като самостоятелно направление в дейността за качествена грижа за раково болните и техните семейства”, обясни доц. д-р Димитър Калев, ръководител-направление „Медицинска онкология и лъчелечение“ в общинската болница.

Психологичната помощ за пациентите на болницата е организирана в четири етапа. Първо, целият контингент от новодиагностицирани болни, заедно с тези, които вече са обект на терапия, преминават през скрининг чрез дистрес-термометър и въпросник, които прецизно отчитат нивото на тревожност и притеснения, свързани с болестта, и областта, в която пациентите се чувстват най-уязвими – тяло и външен вид, партньорство, отношение с децата, професионална сфера и др.

Второ, всички демографски и клинични данни за пациентите се въвеждат и съхраняват в специално изработен за целта оригинален софтуерен електронен регистър с възможности за допълнителни психологични изследвания и дългосрочно проследяване.

На трети етап всички пациенти с клинично значим дистрес се селектират чрез директен разговор и среща със специалист (онкопсихолог и социален работник), който да окаже най-адекватна помощ в конкретното състояние.

Четвърто, на всички пациенти и техните близки се предоставят оригинално изработени помощни и обучителни материали по теми и проблеми, които ги засягат и интересуват.

„Според световните изследвания онкологичното заболяване и продължителното му лечение е причина за разгръщане на редица психологични нарушения, сред които повишена тревожност, депресивност, посттравматичен стрес, фобии и др. Често страдат и отношенията с близките и партньора”, казва Гергана Иванова, клиничен онкопсихолог в СБАЛОЗ – Варна. „Ако пациентът е новодиагностициран, най-уязвими са партньорството и отношенията с децата. Последните световни проучвания посочват, че пациенти и партньори описват сходни реакции към онкологичната диагноза, вкл. шок, дистрес, тревожност, депресия, страх и несигурност”, уточнява психологът.

От юли до момента през скрининг са преминали 1500 пациенти на онкологичната болница. Техните данни са въведени в първия по рода си електронен регистър, разработен отново от специалисти на болницата. Най-честите проблеми, посочени от  болните, са свързани с вземането на решение за лечение и общуването с децата и партньора, а сред оплакванията преобладават страх, гняв, загуба на вяра, умора и безсъние“, обясни Гергана Иванова. Според нея други болници и студенти по психология вече проявявали интерес към програмата, която е базирана на създадените през 2015 г. в рамките на конференция МОРЕ национални стандарти за психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията.

„Нужно е обаче здравното министерство да утвърди държавен стандарт за тази дейност, какъвто отдавна има в ЕС и САЩ, и тя да се финансира от здравната каса, а в университетите да се въведе специалност „Онкопсихология“, коментира доц. Димитър Калев, шеф на направление „Медицинска онкология и лъчелечение“ в болницата.

В Западна Европа и САЩ доброволчеството в психосоциалната онкологична подкрепа е добре развито и има значими традиции. У нас тези пътеки тепърва се проправят. В СБАЛОЗ – Варна, в помощ на специалистите и в подкрепа на пациентите вече работи екип от четирима доброволци. Освен в рамките на здравното заведение, техните инициативи включват първи опити за благотворителни кампании чрез концерти и търгове на произведения на изкуството.

„Това, което правим, е само първа стъпка. В рамките на конференция МОРЕ 2015 създадохме и приехме основните национални стандарти за психосоциална подкрепа и рехабилитация в онкологията. Следва обаче да заложим генералното решение – обучаване на специалисти по онкопсихология“, коментира доц. д-р Димитър Калев. „Заедно с ръководството на СБАЛОЗ – Варна, вече планираме разговори с академичните ръководства на висши училища, в които се преподава обща психология, за превръщане на онкологичната болница и нейната програма в база за специализирано обучение на клинични онкопсихолози“, добави ръководител-направление „Медицинска онкология и лъчелечение“ в болницата.

Тъй като психосоциална подкрепа на онкологично болните пациенти и техните близки не се финансира по нито едно направление, болницата разчита единствено на постъпления от дарения за финансиране на най-необходимите дейности.

По този повод най-голямата женска организация в света – International Inner Wheel чрез нейния клуб във Варна организират благотворителен концерт и разпродажба на произведения на изкуството в полза на програмата „Психосоциална подкрепа за онкоболни пациенти” към общинската „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД. Той ще се състои тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама