Нови специалности разкриват в девненската гимназия

15:51, 18 ное 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти от Центъра за кариерно ориентиране към Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна посетиха СУ „Васил Левски“ в Девня, за да запознаят учениците от VIII клас с новите професионални паралелки, които ще бъдат разкрити в училището през идната учебна година.

Младежите, завършващи основното си образование в Девня, могат да продължат обучението си в горния курс в същото училище, но за първи път им се дава възможност да получат професионална квалификация. Кандидатите за прием в СУ „Васил Левски“ ще избират между две уникални за Варненска област специалности – електрообзавеждане на производството и автоматизация на непрекъснати производства. Завършвайки средното си образование, зрелостниците ще придобиват права за упражняване на професиите електротехник и техник по автоматизация. Последната е подходяща и за жени. Най-хубавото е, че индустрията в Девня изпитва остър недостиг на специалисти от този бранш и гарантира, че успешно завършилите веднага ще бъдат наети на работа.

Отделно от това корпорациите, които държат химическата промишленост в града, са готови да предложат пакет от материални стимули за юношите и учителите, както и да подпомогнат училището в осигуряване на материално-техническа база за часовете по практика. Специалностите, по които ще бъдат обучавани гимназистите, се котират високо в целия свят, така че девненските заводи далеч няма да бъдат единствената, а сигурната им възможност за реализация. Идеята на общината е с профилирането на гимназиалното обучение да се спре „изтичането на мозъци“ от града, което в дългосрочен план би могло да обърне негативните демографски тенденции.

Експертите от Центъра за кариерно ориентиране обясниха на учениците какви знания и умения ще придобият в процеса на обучение, пуснаха им мултимедийни филмчета за спецификата на съответната професия и им раздадоха информационни брошури. Визитата им бе в изпълнение на проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Разяснителната кампания сред завършващите основно образование в Девня продължава в понеделник – в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в квартал „Повеляново“. Предвидени са и индивидуални беседи с учениците и родителски срещи с участието на местната власт, бизнеса и образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама