Варненци изкупиха билетите за „Осмото чудо“

11:50, 21 ное 16 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изключителен интерес прояви варненската публика към предстоящото премиерно представяне на новия спектакъл „Осмото чудо“ на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Четвъртият авторски проект на ансамбъла ще се играе утре вечер от 19 ч. в Двореца на културата и спорта.

За да няма неудовлетворени зрители, се наложи организаторите да пуснат допълнителни места във функционалната зала. Варненската сцена е 11-ата в страната, на която „Осмото чудо“ ще се представи след бляскавата си премиера преди пет месеца в зала 1 на НДК. Спектакълът в морската столица се осъществява под патронажа на кмета Иван Портних и със съдействието на Община Варна.

„Осмото чудо“ е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни. Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век - ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“. Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл „Българе“.

Двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на ансамбъл „Българе“ са достатъчни зрителите за пореден път да изпитат гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Естествено продължение на най-популярния спектакъл на емблематичния ансамбъл - дебютния „Това е България!“, „Осмото чудо“е мащабна продукция, която направо оставя публиката без дъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-доброто, неочакваното и различното в репертоара на „Българе“. Близо 50 души излизат на сцената в подготвяния повече от три години четвърти авторски проект на ансамбъла. За всяка една картина са изработени нови костюми и реквизит.

Създателят на „Българе“ Христо Ив. Димитров - сценарист, режисьор и хореограф на „Осмото чудо“, и този път не пропуска провокативни режисьорски изненади за зрителите. Наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката. За успешния продуцент възможността да представи новия си продукт пред публиката в родния си град Варна е поредният повод за гордост. Още повече,че една от картините в спектакъла той специално е посветил на фолклора от Варненския край, където лично се включва със свое солово изпълнение.

Новият спектакъл на „Българе" е поредното вълнуващо предизвикателство за истински родолюбци и искрени почитатели на фолклорното ни изкуство. С настроение и по впечатляващ начин той разкрива пред зрителите най-уникалната част от богатата ни фолклорна съкровищница. Варненци лично ще се убедят в това във вторник вечерта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама