“Осмото чудо“ разлюля Двореца на културата и спорта

11:23, 23 ное 16 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 4000 души аплодираха в Двореца на културата и спорта „Осмото чудо“ на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“. Уникалният спектакъл – сполучливо съчетание между филм, театър и танц, бе представен за първи път пред варненска публика пет месеца след премиерата си в София под патронажа на кмета Иван Портних и със съдействието на Община Варна. За да няма неудовлетворени зрители след светкавичното изчерпване на билетите, се наложи организаторите да пуснат допълнителни над 600 места на столове пред самата сцена.

Увлечени в невероятно пътешествие по всички краища, където живеят българи, съгражданите на Христо Ив. Димитров – сценарист, режисьор и хореограф на спектакъла, отмерваха с ръкопляскания неравноделните ритми на ръченицата, копаницата, влашкото хоро, варненския кючек, тракийските танци. Потопиха се в магията на ладуването и ритуалите на българската сватба, пренесоха се в Родопите, Македония, Шоплука, Драма.

Водач във фолклорната обиколка им беше ирландският журналист Джеймс Баучер, изпълнен на екрана от холивудския актьор Бен Крос. В пътуване с „Ориент експрес“, което във филма приключва във Варна (оттук и логиката в морската столица да е 11-ата сцена, на която се представя спектакълът), Баучер запознава младия тогава композитор Бела Барток, изпълнен от Атанас Сребрев, със спецификата на българския фолкор. Разговорът им , базиран на документирана фактология, е повод за подхранване и на общата култура на зрителите, още повече че титрите, подсказващи ритъма и фолклорната област, са с дубъл на английски и успешно могат да обогатят познанията за България на чуждестранна публика.

„Осмото чудо“ е четвъртият авторски проект на „Българе“, подготвян близо три години. Той е посветен на щедрия меценат на ансамбъла – покойния Ян Чарлз Андерсон, който по изчисления на Христо Ив. Димитров е вложил повече от 2 млн. лв. в досегашните спектакли за популяризиране на вековното ни наследство. Роденият във Варна хореограф лично се включва в една от фолклорните картини – танца на гагаузите от някогашното село Кестрич, днес квартал „Виница“. Бурните аплодисменти на варненци той посрещна на колене на сцената на Двореца на културата и спорта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама