Малки формати изкушават в галерия „Теди“

19:51, 24 ное 16 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Елегантна изложба живопис отвори врати тази вечер във варненската галерия „Теди“. Зад сдържаното й наименование „Малък формат“ се крие една богата колекция от работи на ценени български автори в най-обичания празничен подаръчен формат.

 

Доайенът на експозицията е варненката Дария Василянска – жив класик в българската живопис, майстор на градския наив, артист с удивително  чувство за играта и смеха. Тя се включва във формата с два от любимите си котешки сюжети, назовани с усмивка „Не ми досаждай“ и „Комфорт и самочувствие“.

 

Бисера Прахова е още едно голямо име в сбирката малки формати във варненската галерия „Теди“. Ученичка на Илия Петров, тя е признат продължител на изящната линия в живописта, емблематична за великия й учител. Името на Бисера Прахова е висока оценка за всяка една колекция, нейни картини са представяли България в Европа - Германия, Австрия, Полша и на другите континенти – в Япония, Куба, Мексико, а сред престижните награди, на които художничката е носител, са "Владимир Димитров - Майстора", "Станислав Доспевски", "Данаил Дечев", "Петер Лудвиг". В изложбата виждаме два нейни пейзажа.

 

Своя зона в галерия „Теди“ има и една знакова за Варна артистична двойка – Альоша Кафеджийски и Кина Петрова. Уважаваният скулптор се представя с въздействащи пастели, а Кина Петрова се вглежда с внимание в нейните „Малки предмети“. Шестте работи на двамата автори стоят много ефектно в група в пространството на галерията.                   

Проф. Десислава Минчева заема специално място в колекцията със своите „Балерина“ и „Глава“. И двете работи притежават тържествено излъчване, силно подчертано от впечатляващи рамки. Централната позиция в изложбената зала е за два пейзажа на проф. Ивайло Мирчев „Пейзаж с кипариси“ и „Нощен пейзаж“. И двете работи са прекрасен израз на характерното за артиста вчувстване в пейзажа и изтънчена композиционна завършеност. Проф. Димитър Чолаков открива интересни възможности в малкия формат, който уплътнява с цветни маси в характерната си техника с включване на пясъци.

На другия полюс е деликатният рисунък на Живка Маринова, а нейният избелен от светлина почерк лови тихото спокойствие на архитектурните вдъхновения на класическа Италия в три работи с единна звучност, посветени на град Бари. Още един искрящ изящен акцент в изложбата е издължения формат с цвете кала на Васил Пенчев. Силно присъства Венцислав Марков с изразителния колорит и линеарност на своите работи „Фосил“ и „Дон Кихот“. А Долорес Дилова ни изкушава с три спомена от лятото с характерните включвания на активен цвят от нейната запомняща се палитра. Вълнуващи са композициите на Нели Чолакова „Ветровита нощ“ и „Зимна гора“, които заслужено посрещат първи посетителите в галерията.

Един изненадващо вдъхновен от белгийския и германския пейзаж Димитър Рашков виждаме в няколко открояващи се работи в „Малък формат“. Но освен от природната красота в Бруж, Елтвил и Тоскана популярният скулптор и художник хедонист продължавада се радва и на женските форми и остава верен на ампроато си в „Черна котка“. Варненският му колега Пламен Аврамов пък успокоява погледа с едрите топли женски форми на „Седнала фигура".      

В интериорите се вглеждат уважаваната варненска художничка Мария Чакърова с нейните вездесъщи прозорци, в които луната рисува светлинни пространства и Здравка Василева , която този път поглежда и към пейзажа.

Балканският разказвач Сули Сеферов ни вкарва в наратива на своята „Зимна приказка“, стоплена от дъха на ловеца и неговото куче, но и от дружелюбното присъствие на горски пилета, разбира се, на фона на любимия на художника селски друм. Около селските пътища са организирани композиците в двете платна на Албена Коева, взели вдъхновение от родопските села.

Морето е вдъхновение за Деян Вълков с монументално тежащите малки късове силен цвят – неговата идея за „Рибарски мрежи“, но също и за Дианка Тодорова  с пейзажите „Море“ и „Бряг“,  за Лъчезар Радоев с платната „Морски бряг“ и „Край Созопол“. А какво се случва между слънцето и нощта търси Ели Станчева в „Утро“ и „Привечер“.

Светлината като състояние на духа е зоната, в която се реят ангелите на Светлозар Чавдаров, които сякаш носят на крилата си предчувствието за идващите свети празнични дни в тази предпразнична изложба във варненската Галерия „Теди“, която ще остане пред погледа на ценителите в морския град до Рождество.

Снимки от изложбата открийте във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/201295580277741/?active_tab=about

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама