Състезание по програмиране води финалистите в САЩ

07:25, 26 ное 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първи етап от състезание по програмиране започва днес във Варна. То ще даде шанс на финалистите да се съревновават на международен конкурс ,организиран от една от най-авторитетните организации в ИТ сектора – Световната асоциация по изчислителна техника, базирана в САЩ.Състезанието ще се проведе в конферентната зала на Висшето училище по мениджмънт. Състезателите ще използват лаптопи с конфигурирана среда за програмиране на езиците C#, Java, PHP или Python. Младежите ще имат общо 5 часа да изпълнят задачата – създаване на цялостен софтуерен проект. Сред основните критерии за оценяване на приложенията от първия етап ще бъдат: архитектура, коректност, надеждност, устойчивост, изпълнение, сигурност и др. Състезателите ще получат резултатите си до две седмици след приключване на първия етап.

Съревнованието ще включва общо три етапа. Всеки отбор, преминал първите два кръга, които се провеждат в България, ще има право да участва на регионалното ACM-ICPC състезание (за Югоизточна Европа). Победителите от третия етап ще се класират за световното издание на АCM-ICPC, което ще се проведе през 2018 г. в САЩ.

Инициативата за провеждане на съревнованието е на студенти и преподаватели в ИТ специалностите на Висшето училище по мениджмънт. Партньори на ВУМ са едни от най-големите компании от ИКТ сектора във Варна и София, които ще осигурят част от наградите.

Според организаторите на първите два етапа, които се провеждат в България, най-важното условие за участие е желаещите да са българи, студенти у нас или в чуждестранно висше училище. Не на последно място, трябва да имат умения по някои от програмните езици: C#, Java, PHP или Python. За участие са се записали над 30 студенти от университети в София, Русе, Бургас и Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама