Варненче спаси пет човешки живота

07:32, 26 ное 16 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемгодишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт, даде шанс на пет човека да живеят, съобщиха от столичната „Александровска“ болница. Бъбреците на детето, което е имало вродена малформация на мозъчните съдове, са присадени на двама българи. Поради липса на подходящи реципиенти в България сърцето и белият дроб са отпътували с екип за Австрия, а черният дроб е изпратен в Унгария.

Екипът на доц. Маринчо Георгиев от Клиниката по урология на „Александровска" е участвал в донорската ситуация в болницата "Света Марина" във Варна, а след това е извършил двете бъбречни трансплантации в столичната болница. Единият бъбрек е трансплантиран на 34-годишен мъж от община Раковски, който все още не е бил на диализно лечение. Реципиент на другия бъбрек е 35-годишна жена от Варна, която веднъж е трансплантирана във Франция, но бъбрекът престанал да работи. От една година жената е на хемодиализа.

Трансплантираните са избрани измежду шестима кандидати от листата на чакащи. След интервенцията са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Общото им състояние е стабилно.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" адмирира смело и хуманно решение на близките на детето да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-критичния за тях момент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама