Програмисти от четири града се състезаваха във Варна

19:07, 26 ное 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от Варна, Бургас, София и Русе участваха в първия етап на състезанието по програмиране, което ще даде шанс на финалистите да се съревновават на международен конкурс, организиран от една от най-авторитетните организации в ИТ сектора – Световната асоциация по изчислителна техника, базирана в САЩ.Състезанието се проведе днес в конферентната зала на Висшето училище по мениджмънт във Варна. Състезателите използваха лаптопи с конфигурирана среда за програмиране на езиците C#, Java, PHP или Python. Младежите имаха общо 5 часа да изпълнят задачите си. Сред основните критерии за оценяване приложенията от първи етап ще бъдат: архитектура, коректност, надеждност, устойчивост, изпълнение, сигурност и др. Състезателите ще получат резултатите си до две седмици след приключване на първи етап. Сред наградите за успешно преминалите първия етап са предметни (техника като смартфони, таблети и др.), предложения за работа в партньорските ИТ компании на ВУМ, стипендии за обучение за специалностите по софтуерно инженерство във ВУМ.

Конкурсът включва общо три етапа. Следващият ще се проведе отново във Варна през февруари 2017 г. Всеки отбор, преминал първите два кръга, които се провеждат в България, ще има право да участва на регионалното ACM-ICPC състезание (за Югоизточна Европа). Победителите от трети етап ще се класират за световното издание на АCM-ICPC, което ще се проведе през 2018 г. в САЩ.

Инициативата за провеждане на съревнованието е на студенти и преподаватели в ИТ специалностите на Висшето училище по мениджмънт във Варна. Негови партньори са едни от най-големите компании от ИКТ сектора във Варна и София, които ще осигурят част от наградите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама