Бъдещи строители вдигнаха 9 кули и 11 моста от спагети

16:08, 28 ное 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 15 килограма спагети бяха използвани за строителство на различни съоръжения в рамките на четвъртото издание на състезанието Varna Spaghetti Engeenering, което се проведе във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. В него се включиха 20 отбора от професионални гимназии и студенти в строителни специалности.

Ученическите екипи имаха на разположение по 400 грама спагети, за да дадат воля на фантазията си и да построят съоръжение с въртящи се части, отговарящо на правилата и критериите за оценка: сложност, височина, икономичност и динамични натоварвания. Студентите пък трябваше да направят атрактивен и стабилен мост с подпорно разстояние 40 см с подвижни части.

Най-високата кула от спагети, която отговоряше на всички условия, построи екип „Устрем“ от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Пловдив. Тяхната кула беше с височина 209 см. На второ място се класира екип „Небостъргач-1“ от ПГСАГ „Христо Ботев“ – София, а варненският отбор "Black window" от ПГСАГ „Васил Левски“ остана трети. Със специалната награда на варненското управление на Камарата на строителите беше отличен отборът на ПГСАГ - гр. Шумен. Наградата за най-устойчиво спагетено съоръжение получи отборът „Тухличка“ от ПГСАГ - гр. Бургас.

С наградата на публиката след специално гласуване беше отличен екип „Партакешите" на третокурсниците от специалност архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър“ за моста им „Мравката“. Те станаха носители и на специалната награда за „Мост на бъдещето“ на Камарата на строителите - областно управление Варна.

Специалната награда на фирма "Строителна химия България"  за най-атрактивен и стабилен мост получи отборът от студенти по програмата „Еразъм+“  от Полша и Словения - "P.S. cooperation“.

По време на състезанието бяха вдигнати 9 кули и 11 моста. Оценяваше ги авторитетно жури с председател арх. Виктор Бузев – главен архитект на Варна. Всички участници получиха грамоти, които имат тежеста на успешно положен кандидатстудентски изпит за всички инженерни специалности в катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, като отличените на призовите места ученици от професионалните гимназии получават и допълнителни преференции за обучение във ВСУ „Черноризец Храбър“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама