Алжирски компании с интерес за инвестиции край Варна

09:20, 29 ное 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алжирски компании проучват възможността за конкретна инвестиция в района на Варна в областта на енергийното строителство и в изграждането на логистична база за внос-износ на селскостопанска продукция и хранителни продукти. Това съобщи Емил Макаров от Асоциацията за българо-алжирско сътрудничество.

По думите му Варна ще бъде домакин на българо-алжирски форум през лятото на 2017 г. Подобна среща на предприемачи от двете страни вече се проведе в София с участието над 30 фирми от Алжир. До края на годината предстои учредяване на Българо-алжирски бизнес съвет, планира се и създаване на смесена търговска камара.

Алжирските компании проявяват инвестиционен интерес в сферата на фармацията, земеделието, минното дело и мениджмънт на водите – пречиствателни станции, водна енергетика и др. За чужди инвеститори Алжир предлага свободни терени, данъчна ваканция, облекчено инвестиционно кредитиране, митнически преференции за внос на технологично оборудване и др. Страната е е асоциациран член на ЕС и е референтен пазар за Африка и арабските страни.

Според класация на Economic Complexity Index Алжир е 49-ата крупна експортна иконимика в света. В момента търговският стокооборот на България и Алжир е пренебрежимо малък. През 2015 г. той възлиза на малко над 88 млн. щатски долара при общ износ на Алжир за близо 64 млрд. евро. От Алжир България внася предимно фосфати и торове, както и плодове като фурми, смокини, ананаси, авокадо и др. Изнасяме най-вече нефтени масла и масла от битуминозни минерали, плочи от дървесни частици, пръти и плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама