Педагози от Южна България се обучават в „Камчия“

20:36, 02 дек 16 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ е домакин на обучение на повече от 200 директори на училища, учители, експерти в структурата на регионалните управления на образованието от Сливен и Бургас. Специален гост на конференцията е Татяна Петкова - областен управител на Сливенска област – самата тя учител по математика с 34-годишен педагогически стаж,  десет от които е била директор на Професионалната гимназия по механотехника в Сливен.

В продължение на три дни преподавателите обсъждат новите моменти в Държавните образователни стандарти и предизвикателствата пред българското образование. Лиляна Друмева - съветник на министъра на образованието и науката, представи пред участниците основните акценти в квалификацията на педагогическите специалисти, според Закона за предучилищното и училищното образование и новите стандарти. Петър Зарев води темите, свързани с държавния образователен стандарт в приобщаващото образование – изисквания, които определят условията и начините за осигуряване на подкрепа за равен достъп до качествено образование и развитие на потенциала на всяко дете и ученик с цел неговата личностна, професионална и гражданска реализация. Новите информационни технологии и управлението на иновативното училище коментира инж. д-р Драган Станковски. Той представи софтуерни технологии за управление на образователния процес и на администрацията.

9-членна група от директори на водещи училища в Бургас посети открит урок по математика в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. Те гостуваха на ІVа клас, в който децата упражняваха събиране и изваждане на многоцифрени числа. Учениците в Училището на бъдещето решаваха логически, аритметични и текстови задачи, като използваха образователна онлайн платформа на интерактивната дъска и отговаряха от място с натискане на бутон на компютърната мишка, като преди това решаваха задачите в работните си тетрадки. Разбира се, всички отговори бяха без грешка, а в края на часа най-активните участници получиха и максималните точки за „Отлична работа в клас“ в електронната система за контрол на поведението „Клас Доджо“, която вече втора година работи в училището. В началото на часа децата представиха класа си и ЧСУ „Юрий Гагарин“.  Гостите останаха изключително доволни и споделиха, че макар и директори, с удоволствие биха станали част от ІVа клас.

Участниците в конференцията посетиха и единствения в България Авиокосмически център с цифров планетариум и аналога на космическата капсула СОЮЗ – ТМА, разгледаха Славянския център и се запознаха с програмата „Зимна приказка в „Камчия“, която стартира през декември с международен фестивал за певци, танцьори, артисти, поети, художници, с мастър класове и концерти и с най-голямата ледена пързалка в България, която за втора година ще отвори врати в Спортен комплекс „Камчия“.

СОК „Камчия“ се утвърди като уникален международен, образователен, културен и обществен център. Дружеството не само създава еталони в областта на образованието, социалния отдих, спорта и здравето, но и инициира и осъществява иновационни проекти. Комплексът интегрира в себе си едновременно функциите на образователен и културен център, на училище, дворец за детско творчество и като най-доброто място за детски отдих. Тук действа и дългогодишният проект на Фондация „Устойчиво развитие за България“ - „Училище на бъдещето“ – за обучение и квалификация на педагози, а също и за прилагането на модерни образователни програми и иновационни технологии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама