Ще приемат първокласници по нови правила

15:46, 05 дек 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водещ критерий за приемане на първокласниците вече ще бъде близостта на училището по настоящ адрес на родителите. Това предвижда проект на Правила за прием в първи клас на децата, подлежащи на задължително обучение приз учебната 2017/2018 г., който бе обсъден от директорите на общинските училища във Варна и представители на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

В проектодокумента са приложени изискванията на Наредба №10 от септември тази година за организация на дейностите в училищното образование. При наличие на по-голям брой кандидати за определено училище, ще се прилагат и допълнителни критерии, които ще носят предимства,: дете с трайни увреждания над 50%; дете – сирак,  други деца от семейството, обучаващи се в училището; деца, завършили подготвителна група в избраното училище; близост до местоработата на един от родителите. 

Наредбата променя и с един месец по-рано срока, в който администрацията ще предостави на училищата списък на децата, които следва да постъпят в групи за предучилищна подготовка и в първи клас по райони - до 1 март 2017 г., а директорите със своя заповед  утвърждават план-приема в срок до 30 март 2017 г.

Предстои готовият проект за правила да бъде качен на сайта на Община Варна за обществено обсъждане, след което те трябва да се гласуват и от Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама