Шеф на фалирала фирма отива на съд за източване на ДДС

15:28, 06 дек 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу управителя на „Мега метал“ ЕООД Христо Хр. 41-годишният мъж използвал документ с невярно съдържание за възстановяване на ДДС в особено големи размери – 28 413 лева, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Престъплението е извършено през далечната 2005 г. Като управител на търговското дружество подсъдимият решил да се обогати, като получи без правно основание сума от държавния бюджет. Той използвал факта, че дружеството му „Мега метал“ ЕООД било регистрирано по Закона за ДДС, и възстановил ДДС за сделка, която не била реално извършена. За целта той подал справка-декларация в НАП за данъка върху добавената стойност, в която декларирал невярно обстоятелство.

В края на 2013 г. Варненският окръжен съд е обявил неплатежоспособността на „Мега метал“ ЕООД и е открил производство по несъстоятелността на фирмата. След като до януари 2015 г. не са постъпили молби от кредитори или длъжници, същият съд е прекратил производството по несъстоятелност и е постановил заличаване на дружеството от Търговския регистър.

Предстои делото срещу Христо Хр. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода и конфискация на част или на цялото имущество, както и да бъде лишен от право да заема определена държавна или обществена дейност или да упражнява определена професия или дейност. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама