Яхта „Фурия“ печели Златния глобус за най-добро ветроходно постижение

20:55, 08 дек 16 / Спорт 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипажът на 37-футовата яхта „Фурия“ е новият носител на традиционната награда за най-добро българско ветроходно постижение „Кор Кароли” и ще получи Златния глобус за 2016 година. Бургазлиите Диян Зайков и Михаил Копанов и собственикът на лодката Румен Котов, който е софийски адвокат, бяха отличени за победата си в клас Cruising F на Трансатлантическото ветроходно рали Atlantic Rally for Cruisers 2015, както и за две плавания през тази година – от Мартиника до Лисабон (3090 морски мили) и от Ла Коруня, Испания, до Плимут, Англия (500 морски мили). С последното плаване, проведено от Диян Зайков и Михаил Копанов, са изпълнени изискванията на The Royal Western Yacht Club и яхтата е допусната за участие в Трансатлантическата регата за двучленни екипажи TwoSTAR през 2017 г. В капитанския дневник за прехода на яхтата от Мартиника до Лисабон е отбелязана и срещата на екипажа с Негово величество кит, дори цялото му семейство, с което са се разминали на 300 м.

Комисията, която отсъжда наградите, е разгледала общо четири номинации. Сред тях е Александър Бачев от Поморие, национален състезател по ветроходство, класирал се т. г. шести при младежите на Световното първенство в Китай през септември. С почетна грамота са отличени и Стефани Музакова, национална състезателка по ветроходство, класирала се на 22-ро място при девойки на Световното първенство в Кил, Германия, както и Любен Тенекеджиев,състезател на яхт клуб“ Порт Бургас“ и национален състезател в клас Laser 4.7.

Всяка година връчването на наградите става на церемония на 20 декември - датата, на която кап. Георги Георгиев е започнал и завършил първата българска самотна ветроходна обиколка на (1976 -1977) с яхтата си „Кор Кароли“/. Наградата е учредена от покойния вече инж. Борис Ганчев в чест на околосветското плаване на кап. Георгиев и в негова памет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама