Съдът остави в ареста латвиеца, обвинен в пране на пари

15:57, 09 дек 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искането на Окръжната прокуратура във Варна да бъде задържан под стража латвийският гражданин Янис Ченявскис бе уважено днес от състав на Варненския окръжен съд. 27-годишният латвиец бил задържан при опит да изтегли неправомерно 18 000 лева от банковата сметка на свое дружество. Окръжната прокуратура във Варна му е повдигнала обвинение за пране на пари – деяние по член 253, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс, извършено като продължавано престъпление, съобщи пресссулжбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Обвиняемият проникнал в компютър на бургаско училище, от който се извършвало интернет банкиране. От сметката на учебното заведение той прехвърлил по сметка на свое дружество, което регистрирал в края на ноември тази година, 80 000 лева. На 7 декември той изтеглил 2000 лева от парите и дал заявка да изтегли още 18 000 лева. При опита да ги бил задържан в банковия клон на варненска банка.

Латвиецът пристигнал във Варна на 23 ноември тази година. Отседнал във варненски хотел, след това се преместил в друг, където не се регистрирал. Състав на Варненския окръжен съд прие, че липсата на постоянен адрес в България създава реална опасност обвиняемият за пране на пари да се укрие и да извърши престъпление, тъй като предстоят процесуално-следствени действия по намиране на съучастници в престъплението, което е извършил. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама