Четири и половина години затвор за фармацевтка, отклонявала лекарства за онкоболни

19:59, 09 дек 16 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившата управителка на аптеката на онкоболницата във Варна Петя Кочева днес беше призната за виновна за длъжностно присвояване в големи размери, съобщи говорителят на Варненската районна прокуратура Десислава Йотова.

Разследването срещу фармацевтката започна за това, че за периода от 5 септември до 25 октомври 2014 г. , в условията на продължавано престъпление, присвоила лекарствени медикаменти, предназначени за болни от рак – 39 флакона по 150 мг „Херцептин“ на стойност 42 778 лв. Лекарствата са били собственост на онкоболницата и са били поверени на Кочева да ги управлява като шеф на болничната аптека.

Наказанието, което Варненският районен съд е наложил на фармацевтката, е лишаване от свобода за срок от 4 години и 6 месеца (ефективно) и лишаване от право да упражнява професията си – магистър-фармацевт за срок от 2 години.

Злоупотребата във варненската онкоболница нашумя след изказване на здравния министър в оставка д-р Петър Москов в телевизионния ефир преди две години. Тогава той разказа за управителка на болнична аптека, която продавала на клиенти от безплатните медикаменти за онкоболни, които вече са платени от Здравната каса. Престъплението е извършено предимно във Варна и в Несебър, уточниха от прокуратурата.

Кочева е задържана, след като продала на клиент от Несебър 32 ампули от медикамента, „спестен“ от количествата, предоставяни за пациентите във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама