Падат формалностите за здравното обслужване на евакуираните от Хитрино

12:17, 12 дек 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на село Хитрино ще получават медицинска помощ от личните лекари в околните населени места без каквато и да е формализирана документация. Създадена е необходимата организация от Здравната каса аптеките да им отпускат необходимите лекарства и консумативи без представяне на рецепти и рецептурни книжки.

Това съобщи здравният министър в оставка Петър Москов, който днес бе във Варна за работна среща с ръководствата на двете болници, където са настанени 7 от пострадалите при инцидента в шуменското село. Той оцени като адекватна реакцията на системата за спешна помощ, а действията на медицинските екипи – като професионални, точни и прецизни.

С риск за живота остават четирима от пациентите, които се лекуват във Варна. Сред тях са двете жени, които претърпяха множество операции в университетската болница „Света Марина“. Едната от тях днес е екстубирана и вече е контактна, но състоянието й продължава да е тежко. Другата остава на командно дишане.

Критично е състоянието на жената и най-младия мъж, които са във Военноморската болница. Жената е с 30% изгаряния и с белодробни проблеми, мъжът е с травми на тялото, крайниците и увредени дихателни пътища. Останалите трима мъже вече могат да бъдат изведени от реанимация и ще се лекуват в Клиниката по термична травма в същата болница.

За момента не се предвижда транспортиране на други пострадали от Хитрино към варненските болници, но ако се наложи, има осигурена авиация и ще се реагира бързо, каза още министър Москов. По негова информация над 600 души са дарили кръв след инцидента в Хитрино. Най-много са отзовалите се варненци – над 200, приблизително толкова са донорите в София, около 160 са в Шумен, около 40 – в област Бургас.

Няма данни случилото се в Хитрино да е терористичен акт. Версията не е обсъждана от Кризисния щаб, каза министър Москов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама