Георги Чапкънов открива изложба в Градската художествена галерия

12:09, 16 дек 16 / Култура 25 895 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Полъх от крило на муза“ е озаглавена изложбата, която открива днес в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ проф. Георги Чапкънов – Чапа. В нея са включени малка пластика, живопис, рисунки и графики на големия творец. Посетителите на изложбата ще имат възможност да закупят голямоформатен двуезичен албум, който е първи опит за изчерпателно публикуване на творбите на Чапа. На 148 страници в него са събрани 239 илюстрации и 96 фотографии.

Георги Чапкънов е роден на 24 януари 1943 г. в гр.Вълчи дол, област Варна. Средното си образование получава в художествената гимназия в София, специалност скулптура с преподавател Петър Рамаданов. През 1969 г. завършва Художествената академия със специалност скулптура при проф. Иван Мандов и доц. Илия Илиев. Специализирал е в Париж.

Първите му самостоятелни изложби са през 1975 г. в София и през 1976 г. в Пловдив. Участвал е в почти всички представителни изложби на Съюза на българските художници в чужбина. В момента има 30 самостоятелни изложби в цел свят. Малките му пластики се намират в многобройни частни колекции, а големите скулптури са на обществени места и музеи по целия свят - в Националната художествена галерия в София, в Ермитажа в Санкт Петербург, музея "Пушкин" в Москва, "Оцокуши-Га-Хара Музей" - Япония, академията "Лалит Кала" в Ню Делхи, музея на открито "Моран" - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция "Петер Лудвиг" - Германия, Музей Moutier - Швейцария. Носител на множество награди - на Съюза на българските художници за портрет (1969 г., 1982 г.), "Златен Езоп” на Международното биенале на хумура и сатирата, Габрово (1975 г.), "Марко Марков" на Съюза на българските художници (1977 г., 1979 г., 1986 г.), награда на международното жури за реалистична скулптура „Огюст Роден“ на музея "Хаконе" в Япония (1990 г.), Гран при за "съвършенство" на музея "Хаконе" (1991 г.), Голямата награда за скулптура на триеналето на изящните изкуства в Ню Делхи (1991 г.), "Сулмона" на президента на Италия (1997 г.) за принос към италианската култура заради бронзовия бюст на великия режисьор Федерико Фелини, Гран при за скулптура на Европейския салон на изкуствата в Париж (2002 г.).  Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.); автор е на статуята "Св. София" в столицата (2000 г.); паметник на Висоцки във Вършец (2007); паметник на Независимостта в София (2007);"Орфей и Евридика" в Смолян (2007); на скулптурата на баща и син Славейкови на едноименния площад в София, на Чарли Чаплин, Хитър Петър и Дон Кихот в Габрово и много други. Автор е на много монети и медали, плакети и награди , рисувал е портрети на едни от най-изявените личности на България. Изложбата се открива довечера в 18,30 ч. в пета зала на галерията и може да се разгледа до 6 януари следващата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама