Морският ни клъстър ще сътрудничи със сродна организация от Венеция

19:16, 16 дек 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В понеделник в областната администрация във Варна ще бъде подписан меморандум за сътрудничество и стратегическо партньорство между Морски клъстър България и Морски технологичен клъстер от региона Фриули Венеция Джулия, Италия. Основна цел на съвместната дейност е активизиране на комуникацията и сътрудничеството между членовете на двете организации за ускоряване развитието на морската индустрия в техните региони. Страните ще работят за повишаване конкурентоспособността на фирмите чрез насърчаване на общи научни и иновационни проекти между предприятия, университети и научноизследователски центрове, по-широко индустриално приложение на резултатите от научните изследвания.

Според целите на меморандума, двете страни ще работят в подкрепа на създаването на трансгранични съвместни инициативи за добавена стойност, както и в подкрепа на прилагането на интегрираната морска политика на Главна дирекция „Морско дело и рибарство” към ЕК. Представителите на морската общност от двете държави се ангажират още да организират и подготвят съвместни програми за образование и обучения на млади хора във всички области, свързани с морската наука и бизнес.

Морски клъстър България е неправителствена организация, създадена през 2007 г., обединяваща усилията на всички сектори от морската индустрия на България. Мисията му е създаване на условия за благоприятно развитие и повишаване конкурентоспособността на морската икономика чрез въвеждане на нови организационни, продуктови, пазарни и технологични решения, обучение, прилагане на добри практики, както и за популяризирането й на национално и международно ниво.

Морски технологичен клъстър ФВД е публично-частен консорциум с нестопанска цел, учреден от научни и индустриални среди в сферата на морската индустрия от региона Фриули Венеция Джулия и признат от италианското Министерство на образованието, университетите и науката през 2012 г. Неговата мисия е да стимулира растежа на нематериалните активи на регионалната морска общност чрез подобряване на иновациите, възможности за създаване на мрежи и използване на потенциала за интернационализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама