Корабът „Руен“ на БМФ отплава в първия си рейс

10:34, 19 дек 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-новият кораб на Параходство „Български морски флот“ - 42 300-тонният „Руен“, отплава в първия си рейс вчера от китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, недалеч от Шанхай. Преди дни там бе издигнат флагът му. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на параходството к.д.п. Александър Калчев и директорът на дирекция „Техническа експлоатация“ инж. Даниел Харизанов. Кръстница на „Руен“ е Кремена Ангелова – главен юрист на Параходство БМФ. Първи капитан на новопостроения плавателен съд е к.д.п. Николай Д. Николов, а първи главен механик – инж. Камен В. Василев.

Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване и разтоварване в Азия и в Европа. Първото пристанище е Поханг, Южна Корея. „Руен“ е не само най-новият, но и е най-високоефективният кораб на 125-годишната българска шипингова компания. Той е първият от серията от шест кораба от този тип, които са с качествено нов ергономичен и екологичен дизайн.  През ноември тази година в същата китайска корабостроителница бе спуснат на вода вторият бълкер от тази серия, който ще носи името „Рила“. Очаква се той да влезе в експлоатация към средата на следващата година. А към края на 2017 г. флотът на БМФ ще бъде попълнен и с третия кораб от серията, който ще носи името „Рожен“. Така параходството запазва традицията при наименоване на корабите, като новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове.

Първият „Руен“ е приет в състава на БМФ на 15 март 1967 г. Той е 14 030-тонен рудовоз, построен в Иношима, Япония, и е първи от серията еднотипни кораби, поръчани от параходството в тази държава. Първи капитан на кораба е Николай Мавродиев, първи главен механик – Евстати Василев. На 5 април 1967 г. „Руен” първи от българските кораби развява българското знаме в пристанище на петия континент – Австралия (Порт Фримантъл). „Руен” е изведен от състава на БМФ след 42 години експлоатация на 29 май 2009 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама