Камчия събра за „Зимна приказка“ творци от всички възрасти

12:17, 25 дек 16 / Култура 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветата международна творческа среща „Заедно в ХХІ век“ - „Зимна приказка в „Камчия“, започва в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ в първия ден на Коледа и ще продължи до 8 януари. Срещата ще обедини художници, певци, музиканти, танцови състави, хорове, фотографи, поети, писатели, композитори, студенти и ученици и дори туристи от различни страни и националности и от всички възрасти. Организатори са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“.

Форумът е достоен финал на богатато изпъстрената със събития 2016 г. и своеобразно пожелание за мир, красота и приятелство през 2017 г., поднесено с изразните средства на изкуството.В продължение на две седмици участниците ще представят националните си традиции, обичаи, ще посрещнат 2017 година няколко пъти – според часовата зона на страната, от която идват. Гостите ще спазят традицията да представят държавите си в специални вечери. Предвидени са концерти, които ще изнесат  звезди на българската сцена – Грета Ганчева и Саня Табакова, артистите от руския град Рязан -  Лидия Борисова и Сергей Федотов, победители от фестивалите „Альоша“ и „Сребърни чучулиги“. Своето творчество ще представи и поетесата Елена Корнеева – ръководител на групата от Русия.

Един от основните акценти в творческата среща ще бъде Международният фестивал за детско творчество, който ще се проведе на 29 декември. Вече втора година престижният форум за млади таланти е под знака на ЮНЕСКО. С конкурсен характер е и фестивалът „Заедно в ХХІ век“, за който участниците се подготвят в първите дни на 2016 г. Негови художествени директори са Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия.

Наталия Барабанщикова е ръководител и диригент на Молдовското хорово студио "Рапсодия", член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и поет. Кахабер Онашвили е световноизвестен грузински диригент и художествен ръководител на прочутия хор „Мдзлевари“. И двамата ще водят свои мастър класове за участниците по време на срещата в „Камчия“.

По време на творческата среща в „Камчия“ ще бъде представен проектът на Частното средно училище „Юрий Гагарин“ – „Белите гълъби на мирното детство. Ние сме за мир“. Спектакълът „Живот, ти помниш ли войниците, които загинаха, за да те защитят“ е посветен на 75-годишнината от началото на Великата отечествена война.

Заедно със състезателната и конкурсна пограма участниците в творческата среща ще се забавляват на най-голямата ледена пързалка в България – в Спортен комплекс „Камчия“. Пързалката работи всеки ден до до 15 януари от 8,00 до 20,00 ч. Предлагат се кънки във всички размери – за деца и за възрастни. Гостите ще ползват басейна с олимпийски размери, модерно оборудвани фитнес зали, сауни. Специални СПА пакети, процедури за здраве и красота подготви и Лечебно-диагностичният и балнеологичен център «Здравец». Любителите на боулинга могат да пробват точността си пред кеглите в три писти.

Няма да пропуснат и Авиокосмическия център, където могат да видят аналог на космическа капсула. В единствения в България цифров Планетариум ги очаква истинско звездно преживяване и вълшебен урок по астрономия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама