Приключва творческата среща „Заедно в ХХІ век“

18:35, 05 яну 17 / Култура 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със сборен концерт на участниците и ден, посветен на изкуството и културата на Русия, завършва Деветото издание на международната творческа среща „Заедно в ХХІ век“ - „Зимна приказка в „Камчия“. На сцената прозвучаха красивите стихове на великия руски поет Сергей Есенин, в изпълнение на известната руска поетеса и негова съгражданка Елена Корнеева от Рязан. Именно стих на Есенин бе и мотото на концерта „Русь моя, родная“.

Руски народни песни и традиционни романси изпълниха Евгения Валикова и Максим Мурашов, а лауреатите на множество песенни фестивали, сред които „Сребърни чучулиги“ и „Альоша“ - Лилия Борисова и Сергей Филатов от група „Сга“, посветиха своя песен на жертните на катастрофи през изминалата година. Концертът беше открит от актрисата и певица Грета Ганчева. Творческият директор на фестивала „Заедно в ХХІ век“ Наталия Барабанщикова поздрави гостите и участниците със свои солови изпълнения.

По-рано през деня се проведе и творчески маратон на поетите, участващи в проекта „Заедно в ХХІ век“. В него малки и големи творци от различни страни и националности представиха свои стихове. Модератор на срещата бе Елена Корнеева, която промотира и своята нова книга „Проникваща в съзнанието“, а по-късно изпълни музикално-поетичен спектакъл „Тайнствената непозната“. Корнеева, която освен поет и издетел е и детски психолог, работи с много от училищата в Рязан. „Съчетанието на стиховете, на римите, на чувствата и образите са незаменими. От поезията се ражда песен, ражда се изкуство. Човекът, който твори чрез словото, трябва да бъде образец за децата, за хората, които го слушат, чувстват и преживяват“, каза известната поетеса и допълни, че творчеството не познава граници, религии и прегради. В последните години Корнеева пише текстове за песни и работи с едни от най-известните руски композитори.

С особен интерес участниците и гостите проследиха и видео пътешествието из Русия, подготвено от руския туристически клуб „Траверс“. В пътеписа бяха представени не само основните забележителности, но и красотата на дивата природа на Карелия, Кавказ и дори Далечният Изток.

В навечерието на най-светлите празници и в началото на 2017 г. „Камчия“ обедини художници, певци, музиканти, танцови състави и хорове, поети, писатели и композитори от 12 страни, сред които България, Русия, Молдова, Азербайджан, Грузия, Полша, Румъния, Украйна и др. Те посрещнаха заедно Новата година под знака на творчеството, красотата и приятелството, и с пожелание за мир, за да са „Заедно в ХХІ век“. Запознаха се с изкуството, националните традиции и обичаи на всяка от страните, във вечерите, които им посветиха. Участваха в конкурси и фестивали, твориха и създаваха общи произведения, участваха в майсторските класове на световно известни певци и музиканти. Потопиха се в магията на грузинското многогласие, под личното ръководство на световноизвестния диригент Кахабер Онашвили. Изнесоха концерт в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. А заедно с това се забавляваха и почиваха.

Организатори на авторитетното събитие са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, утвърдил се като международен образователен, обществен и културен център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама